Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Гладкокосмест ретривър

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на тази порода е Англия. Тя е създадена през 19 век и е резултат от кръстосването на лабрадор, ирландски сетер и нюфаундленд. Представителите на тази порода са много умни, притежават забележителни ловни умения и са отлични плувци.

Външен вид

Височина: от 56 до 58 см.
Тегло: от 27 до 32 кг.
Тяло: елегантно, грациозно, със средни размери
Шия: силна
Глава: издължена
Очи: тъмни и във формата на бадем
Уши: висящи
Опашка: дълга, носи се хоризонтално
Козина: права и гъста, по-дълга по гръдния кош, крайниците и опашката
Окраска: едноцветна – черна или ливър

Характер и поведение

виж в пълен размер

Забавно и социално куче, може да бъде много очарователна компания за всеки. Разбира се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството. Компанията на непознати не го притеснява, а това го прави неподходящ за куче пазач, прекалено приятелски настроен е към всички.

Отглеждане

Добре е да се отглежда в къща с просторен двор, защото се нуждае от много пространство и движение, за да изразходва енергията си. Отличен ученик е и запомня много бързо нови команди. Козината му не изисква специфични грижи, само разресване от време на време.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Гладкокосместият ретривър е предразположен към дисплазия на тазобедрената става, епилепсия, глаукома, глухота, диабет и някои форми на рак. Средната продължителност на живота му е около 10 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook