Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Английски сетер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Английският сетер е резултат от кръстосването на шпаньол и пойнтер в Англия през втората половина на 19 век. Представителите на породата са интелигентни, смели и издръжливи работни кучета с остро обоняние. Английският сетер е добро ловно куче (участвал е в лова на пъдпъдъци, яребици, фазани и др.), изключително ценен помощник за всеки ловец на пернат дивеч. Освен това той се справя чудесно и като куче преследвач и охранител. Днес е популярен, широко разпространен и предпочитан домашен любимец, като дори е една от любимите породи кучета на кралските семейства във Великобритания. 

виж в пълен размер

Външен вид

Английският сетер е очарователно куче с аристократично излъчване и много елегантна осанка.
Височина: мъжки - от 61 до 69 см., женски - от 58 до 66 см.
Тегло: мъжки - от 25 до 36 кг., женски - от 20 до 32 кг.
Тяло: със средни размери, елегантно, с правилни пропорции, леко издължено
Шия: елегантно издължена
Глава: с издължена муцуна
Очи: по-често са в тъмни цветове, като кучетата с по-светла окраска са с по-светъл цвят на очите
Носна гъба: тъмна на цвят, с широки ноздри
Уши: дълги, висящи и покрити с козина
Челюсти и зъби: сключват ножицовидна захапка
Опашка: дълга и покрита с козина
Крайници: прави, дълги, с добре развита мускулатура
Козина: дълга, мека и вълниста
Окраска: бяло с неравномерни дребни шарки в черно, жълто, оранжево, тъмнокафяво; възможно е да бъдат съчетани и три цвята

Характер и поведение

Тези кучета имат приятен характер и са много социални, възприемчиви, лоялни, чудесни и много желани компаньони. Те са мили, чувствителни, любвеобилни, изключително лоялни, не обичат самотата и се радват истински на времето със своите стопани. Разбират се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството, а към непознатите не биха демонстрирали агресия. Много обичат да лаят.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като имат нужда от много пространство и редовни разходки. Стопаните им трябва да се отнасят с тях с уважение, разбиране и любов. Английските сетери лесно се поддават на обучение и бързо запомнят команди, но обучението им трябва да бъде проведено търпеливо и внимателно, без агресивни методи, тъй като са много чувствителни. Козината им има нужда от разресване от време на време.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Английският сетер е предразположен към дисплазия на тазобедрената става и затлъстяване. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Цена: 500$ - 800$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook