Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Английски пойнтер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на английския пойнтер е Англия, а за него има данни още от средата на 17 век. Името му идва от думите „point“, „to point“, което в превод ознавача „показвам“, каквото е било и основното предназначение на породата - да покаже на ловеца къде се крие дивечът, а както е известно във Великобритания са се използвали различни породи кучета за различните етапи на лова. Английският пойнтер е интелигентно, много издръжливо куче и надежден пазач. Заради ловните си качества тези кучета са много предпочитани от ловците и се справят отлично в лова на зайци и птици.

Външен вид

Височина: мъжки - от 55 до 62 см., женски - от 54 до 60 см.
Тегло: от 20 до 30 кг.
Тяло: издължено и много атлетично, с дълбок и широк гръден кош
Шия: издължена
Глава: с издължена муцуна, шията е дълга
Очи: с овална форма, срещат се в различни нюанси на кафявото
Носна гъба: в различен цвят при различните окраски, с широки ноздри
Уши: големи, високопоставени и висящи
Опашка: плътна и със средна дължина, по-тънка в края си
Крайници: прави, дълги и с добре развита мускулатура
Козина: къса, гладка, лъскава, без подкосъм
Окраска: бяла с неравномерни петна в най-различни цветове като ливър, черно, жълто или оранжево; едноцветна; трицветна

Характер и поведение

виж в пълен размер

Английският пойнтер е лоялно и приятелски настроено куче, а благият му характер го прави предпочитан домашен любимец. Силно се привързва към своите стопани и е добър с децата и другите домашни любимци в семейството, но само ако са израснали заедно. Резервиран е към непознати, но това е продиктувано от силно развития му защитнически инстинкт.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тези кучета, тъй като те се нуждаят от много свободно пространство и движение. Ако са затворени е много вероятно да се появят проблеми в поведението им. Поддават се лесно на обучение, а козината им не изисква особени грижи - само сресване от време на време. Добре е ушите да се проверяват редовно, за да се избегне инфекция.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Английските пойнтери са предразположени към кожни алергии, епилепсия и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 13-14 години.

Цена: 350$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook