Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бобтейл

Сподели:

Бобтейл (Староанглийска овчарка) / Old English Sheepdog (Bobtail) (16)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Произходът на породата бобтейл не е съвсем ясен. Има предположения, че това куче има общо с руската овчарка или с брадатото коли. Представителите на породата се справят чудесно като пазачи на стадата с добитък.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 56 до 61 см., женски - до 51 см.
Тегло: мъжки - до 29 кг., женски - до 27 кг.; възможно е да достигнат тегло 45 кг.
Тяло: голямо, компактно, квадратно
Шия: издължена
Глава: голяма, квадратна
Очи: с умен поглед, сини или кафяви на цвят
Уши: висящи
Опашка: липсва или е купирана
Козина: дълга и рунтава
Окраска: сива или синя, с или без бели шарки

Характер и поведение

Староанглийската овчарка е много интелигентно, лоялно и приятелски настроено куче, което обожава игрите. Любвеобилен е и силно се привързва към стопаните си. Държи се чудесно с децата. С непознатите се държи подозрително, а ако почувства заплаха ще предупреди с лай.

Отглеждане

Идеалното жилище за него е къща с двор, но би се чувствал добре и в апартамент, стига да му се осигуряват разходки всеки ден. Нуждаят се от много движение. Лесно се поддават на обучение и бързо учат нови команди. Добре е козината да се сресва през ден-два, за да не се заплита, а пет-шест пъти в годината да се води на фризьор за специална подстрижка.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Бобтейлът се отличава с много добро здраве и рядко боледува. Предразположен е към проблеми с щитовидната жлеза и очите и дисплазия на тазобедрената става. Продължителността на живота му е около 10-12 години.

Цена: 1000$ - 1500$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook