Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Брадато коли

Сподели:

Брадато коли / Bearded Collie (271) 

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на брадатото коли е Шотландия. Спасена е от изчезване в началото на миналия век, но днес е рядко срещана порода. 

Външен вид

Височина: 50-56 см.
Тегло: 20-25 кг.
Тяло: средно голямо
Глава: голяма, широка, с къса муцуна
Очи: кръгли, раздалечени
Уши: увиснали
Опашка: висяща надолу
Козина: рунтава и груба, със средна дължина, водоустойчива
Окраска: черна, кафява, синя или светлобежова с бели петна, като с течение на времето цветът избледнява до сиво или светлобежово

Характер и поведение

Жизнено, приятелски настроено куче, забавно. Обича компанията на стопаните си и се разбира добре с всички членове на семейството, като това включва децата и другите домашни любимци. Не обича да остава само за дълго време. Към непознатите е подозрителен и може да ги залае, но не би ухапал или нападнал човек.

Отглеждане

виж в пълен размер

Апартаментите не са подходящи за тази порода, най-добре би било да се отглежда в къща с просторен двор. Нуждае се от дължи разходки и разнообразни упражнения всеки ден. Подходящи стопани за него са активни семейства със свободно време и желание да го прекарат със своя четириног любимец. Козината му се нуждае от редовно разресване и веднъж месечно от подстрижка. Къпете, само когато е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Предразположен е към хипотиреоидизъм, дисплазия на тазобедраната става, проблеми с очите и автоимунни заболявания. Продължителността на живота му е около 15 години.

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook