Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бергер пикард

Сподели:

Бергер пикард / Berger de Picardie (Berger Picard) (176) (Picardy Sheepdog)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Бергер пикардът е най-старата порода от френските овчарки и е била застрашена от изчезване по време на двете световни войни. Днес е изключително рядко срещана. Бергер пикардът е трудолюбиво, енергично и много бдително куче със силно развити защитнически инстинкти.

Външен вид

Височина: от 55 до 66 см.
Тегло: от 23 до 32 кг.
Тяло: мускулесто, със средни размери, по-дълго, отколкото високо
Уши: прави и високо поставени 
Опашка: висяща надолу
Козина: дебела, водоустойчива и с дължина приблизително 5 см.
Окраска: сиво-червена; сиво-синя; сиво-черна; светлокафява; възможни са бели петна по крайниците

Характер и поведение

Бергер пикардът е приятелски настроено и лоялно куче. Не обича пренебрежението и самотата ще се отрази зле на неговото поведение. Отнася се добре с децата и другите домашни любимци, с които е отраснал.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, ако й се осигуряват редовни разходки и упражнения. Подходящите стопани за породата са активни хора, които имат известен опит в отглеждането на кучета. Тези кучета се поддават лесно на обучение и бързо заучават нови команди. Козината му се нуждае само от разресване (веднъж - два пъти месечно), а банята не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Бергер пикардът е предразположен към дисплазия на тазобедрената става и проблеми с очите, но като цяло се отличава с добро здравословно състояние. Средната продължителност на живота му е около 13-14 години.

Цена: 1800$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook