Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Барбет

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Барбетът е рядко срещана порода, горд наследник на френското водно куче, което правело компания на моряците. Наименованието му идва от френската дума „barbe“, която означава „брадат“. Барбетът е много интелигентно и енергично куче, отличен плувец.

Външен вид

Височина: мъжки - от 52 до 65 см., женски - от 50 до 53 см.
Тегло: мъжки - от 18 до 27 кг., женски - от 13.5 до 23 кг.
Тяло: средно голямо
Глава: голяма, закръглена, с рунтава брада
Опашка: висяща
Крайници: силни
Козина: дълга, на вълни или на къдрици

Характер и поведение

Представителите на породата са много игриви и забавни компаньони и обожават водата. Много социални кучета са и силно се привързват към своите стопани.

Отглеждане

виж в пълен размер

Барбетът може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и продължителни разходки, но може би жилището мечта за това куче би била къща с воден басейн в близост. Най-подходящите стопани за породата са активни семейства или ловци, които имат опит в отглеждането на кучета и разполагат с повече свободно време, което да споделят със своя четириног любимец. Обучението му е повече от приятно за стопаните му, защото лесно запомня команди и с удоволствие ще изпълни задачите, които му се поставят. Поддръжката на козината му изисква малко повече време и е добре да се подстригва често, за да не се заплитат бодили и клонки в нея. Къпането да става само когато е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Барбетът е предразположен към дисплазия на тазобедрената става, но като изключим това се радва на добро общо здравословно състояние. Средната продължителността на живота му е около 13-15 години, но е възможно да доживее и до 19 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook