Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Азавак

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на тази впечатляваща порода е Африка и по-конкретно Мали, където местните племена използвали своите кучета като охранители и ловци. Произходът му не е напълно изяснен, но се смята, че азавакът е възникнал по едно и също време с хрътките слуги и салуки. Тази порода е създадена за лов и охрана на имуществото на своите стопани, а това несъмнено са добри причини за развъждането й до днес. Тези кучета са бързи, смели и неуморни. Ловците ги слагат върху седлата на конете си, за да видят дивеча отдалече и да не се изморяват. Така достигат плячката по-бързо, като не я убиват, а само я захапват, докато ловецът не пристигне на мястото. Способни са да преследват дивеч повече от пет часа, като могат да развият скорост над 60 км/ч. Едва ли някой не би оценил такъв помощник в лова.

Външен вид

Височина: от 58 до 74 см.
Тегло: от 17 до 25 кг.
Тяло: с изключително елегантна и красива осанка, с издължен гръб и дълбоки гърди
Шия: силна и мускулеста
Глава: продълговата и тясна 
Опашка: много тънка с извит връх
Крайници: дълги и мускулести, безспорно една от най-характерните черти за тази порода
Козина: много къса и мека, толкова тънка, че през нея си личат ясно костната структура и мускулатурата
Окраска: пясъчножълта, като задължително присъстват бели петна
Тъй като азавакът често се бърка с хрътката слуги, с която имат доста сходни черти, ето по какво можете да го отличите от нея: при него черепната част е по-удължена и по-тясна, а освен това двете породи имат различни форми на ушите. Опашките им също се различават, най-вече по своето държание.

Характер и поведение

Тези кучета лесно се привързват към всички членове на семейството, но са бдителни към непознати, което всъщност е проява на защитническия им инстинкт. Те имат уравновесен характер и очакват уважението на своите стопани, в противен случай могат да станат доста своенравни.

Отглеждане

За отглеждането на такова куче е препоръчителен по-топъл климат, затова ако той не е такъв се препоръчва да го обличате. Може да се отглежда в апартамент, стига да му се осигуряват достатъчно разходки и упражнения всеки ден. Тези кучета биха живели в разбирателство и хармония с по-спокойни деца и други домашни любимци. Козината им не изисква почти никаква поддръжка, а банята не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Азавакът е предразположен към проблеми с гръбначния стълб, автоимунни заболявания и епилепсия. Средната продължителност на живота му е около 12 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook