Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Салуки

Сподели:

Други наименования: Персийска хрътка; Английска голяма хрътка

Произход, качества и предназначение на породата

Представителите на тази порода са едни от най-древните одомошени кучета в света. Открити са мумифицирани представители на породата в гробниците на фараоните в Египет. Религията на исляма гласяла, че салукитата са дар от бога и затова такива кучета не се продавали, а само се подарявали. Представителите на породата се отличават като много бързи и способни ловджийски кучета, като се справяли дори в лова на газели.

Външен вид

Височина: от 58 до 71 см.
Тегло: от 13 до 30 кг.
Тяло: с елегантна осанка, слабо
Шия: издължена
Глава: с дълга муцуна и широки скули
Очи: с тъмен цвят
Уши: дълги, висящи, като при някои кучета са покрити с по-дълга козина
Опашка: дълга, като е възможно да е покрита с по-дълга козина
Крайници: при някои кучета са покрити с по-дълга козина
Козина: мека на допир, като са възможни къс или дълъг вариант
Окраска: бяла, бежова, жълто-кафява, червена, черна, златиста, кремава; черно с бяло; черно с жълто-кафяво

Характер и поведение

Салукито е много умно, интуитивно, дружелюбно, чувствително, любопитно и любвеобилно куче, което обожава близостта на своите стопани и не обича да остава само за дълго време. Отнася се много добре с децата от семейството, на което принадлежи, но съжителството му с други домашни животни не се препоръчва, особено с по-малките от тях, защото ловните му инстинкти са твърде силни. Салукитата са бдителни и винаги нащрек в компанията на непознати, което ги прави добри охранители на дома и семейството.

Отглеждане

Добре е да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма, защото се нуждаят от много пространство и движение, за да изразходват натрупаната си енергия и да поддържат добра форма. Препоръчва се често да изпълняват разнообразни упражнения, бездействието може да доведе до проблеми в тяхното поведение. Представителите на породата се поддават лесно на обучение, но то трябва да бъде проведено изцяло с позитивни методи и от хора, които имат опит в отглеждането и възпитанието на кучета. Козината им не изисква специални грижи, но е важно ушите на кучетата да се преглеждат често, за да се предотврати инфектиране.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета са предразположени към проблеми с щитовидната жлеза, дисплазия на тазобедрената става, очни проблеми, карцерогенни образования и проблеми със сърцето. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook