Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Английска овчарка

Сподели:
виж в пълен размер

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на английската овчарка, както се подразбира от името й, е Англия. Породата е рядко срещана днес, най-вече може да се забележи по родните й места. Английската овчарка е лоялно и интелигентно куче, известно с уменията си при пазенето на стада.

Външен вид

Височина: от 46 до 58 см. 
Тегло: мъжки - от 21 до 28 кг., женски - от 18 до 23 кг.
Тяло: пропорционално тяло
Глава: обла и с широки скули
Очи: кафяви
Уши: клепнали
Козина: средно-дълга права и вълниста козина
Окраска: черна, черно-бяла, черно-бежова, комбинация от черно, бяло и бежово

Характер и поведение

Английската овчарка е енергично и весело куче, което силно се привързва към своите стопани. Породата е много социална и се разбира безпроблемно с децата и другите домашни любимци в семейството, но е добре ако е израснала с тях. Подозрителна е и се държи резервирано към непознати.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на кучетата от тази порода, те се нуждаят от повече пространство и много движение. Лесно се поддават на обучение.
Козината им трябва да се сресва сравнително често, но като цяло не изисква специални грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Английската овчарка е предразположена към дисплазия на тазобедрената става, но като цяло се отличава с добро здраве. Средната продължителност на живота й е около 14 години.

Цена: 350$

Уикипедия

Харесайте страницата ни във Facebook