Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американски кокер шпаньол

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Произходът на американския кокер шпаньол се свързва с Европа. Английският вариант на тази порода е бил донесен в САЩ от преселници и така постепенно се оформят две основни разновидности на породата - английски и американски кокер шпаньол. Американските кокер шпаньоли са очарователни и много интелигентни кучета с много силно обоняние, много добри ловци. В миналото са ги използвали за лов на бекасини - вече изчезнал вид птици. Днес представителите на тази порода често участват в киноложки изложби.

Външен вид

Височина: мъжки - достигат до 38 см., женски - достигат до 36.8 см.
Тегло: от 7 до 14 кг.
Тяло: по-малко и компактно в сравнение с това на английския му роднина, има по-къс гръб и дълбок, но тесен гръден кош
Шия: дълга, с добре развита мускулатура
Глава: средно голяма и с обла форма, с по-къса и заоблена муцуна от тази на английския кокер шпаньол
Очи: кръгли и с тъмен цвят, разположени близо едно до друго, с умно изражение
Носна гъба: кафява или черна, в зависимост от цвета на козината му
Уши: ниско поставени, свободно висящи и дълги, покрити с козина
Челюсти и зъби: сключват ножицовидна захапка
Опашка: дълга, често се купира
Крайници: силни и прави, покрити с козина
Козина: средно дълга, копринено мека, гъста и лъскава, като по челото, главата и гърба е по-къса
Окраска: черна, златистокафява, кестенява, златисточервена, черно-кафява, черно-бяла, възможни са и комбинации от три цвята

Характер и поведение

Американският кокер шпаньол е много социален, дружелюбен, любвеобилен, лоялен, чувствителен, енергичен, доверчив, послушен и обожава игрите. Той е много предпочитан компаньон, който изпитва дълбоко уважение към своите стопани и с нетърпение очаква тяхното внимание. Изключително мил е с децата и другите домашни любимци в семейството.

Отглеждане

Тези кучета могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки, за да се чувстват в добра форма. Поддават се на обучение, но понякога ще е нужно повече търпение и постоянство, някои представители на породата може да се окажат доста упорити. Трябва да се използват само позитивни техники на възпитание, в противен случай стопаните им рискуват да загубят тяхното доверие. Ушите на тези кучета трябва да се проверяват и почистват често, за да се избегне инфектиране, а козината им се нуждае от разресване и подстригване от време на време.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Американският кокер шпаньол е предразположен към инфекции на очите и ушите, глаукома, глухота, катаракта, анемия и дисплазия на колянната става. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Цена: 500$ - 1000$

Уикипедия

Развъдници

Развъдници в България

Харесайте страницата ни във Facebook