Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Аляски кли-кай

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Това е нова и все още рядко срещана порода кучета, която е резултат от кръстосването на северни породи с по-малки кучета през 70-те години на миналия век в САЩ. Всичко започва след срещата на Линда Спърлин с кученце на име Любопитка – хъски с нетипично малък размер за породата, което тя взема със себе си в Аляска. От този момент Линда започва да подбира кученца с добро здраве, с много здрава костна система, добре развита мускулатура и стандартни за аляското хъски ръст, темперамент и окраски. Резултатът е умален вариант на породата аляско хъски, който е много по-подходящ за отглеждане в апартамент. Името на породата означава „малко, дребно куче“. Тези кучета бързо се приспособяват към друг климат, интелигентни са и много енергични. Имат силно изразен инстинкт за дърпане на шейни, а вродената им подозрителност към непознати ги прави много добри пазачи.

Външен вид

Според ръста на кученцата породата се разделя на три разновидности: 
-    малък, играчка – достига 33 см. 
-    миниатюрен – варира от 33 до 39 см.
-    стандартен – варира от 38 до 42 см.
Теглото също е различно за различните разновидности на породата:
-    малък, играчка – 4.3 кг.
-    миниатюрен – 7 кг.
-    стандартен – 10 кг.
Тяло: с правилни пропорции
Глава: с клиновидна форма, има маска на лицето си, която е отличителна черта за породата
Очи: с бадемовидна форма, в кафяв или син цвят
Уши: изправени и с триъгълна форма
Опашка: бухнала и се носи завита над гърба
Козина: два варианта – къса или средно дълга
Окраска: сиво с бяло; черно с бяло; червено с бяло; изцяло бяла козина също може да бъде срещана, но не е възможно да се регистрира

Характер и поведение

Представителите на породата са очарователни, любвеобилни, много активни, любопитни, игриви, лоялни и могат да се превърнат в изключително приятни компаньони. Обожават близостта на своите стопани и характерът им до голяма степен зависи от връзката им с тях, те ще се чувстват като важна част от семейството, на което принадлежат. Има голяма вероятност да приемат малките домашни животни като плячка, да ги наранят или дори по-лошо, освен ако не са отраснали с тях. Породата е изключително бдителна към непознати, като тази подозрителност е вроден инстинкт и за да се преодолее ще е нужно много търпение и време. Аляските кли кай винаги ще ви предупредят ако усетят заплаха, но не биха нападнали, затова не са подходящи за охрана. Сред любимите им занимания са ловуването и лаенето, което е добре да знаете преди да се спрете на тази порода кучета.

Отглеждане

Заради сравнително малкия си размер тази порода е изключително подходяща за отглеждане в градски условия и в апартаменти, но се нуждае от редовни разходки и разнообразни упражнения. Аляското кли кай се препоръчва за активни семейства с поотраснали и внимателни деца, които няма да имат нищо против да прекарват повече време със своя четириног любимец. Изключително важна е правилната им социализация от ранна възраст, но е нужно и постоянство във възпитаването и обучението му. Единственият начин да се държат по-толерантно с непознатите е да ги накарате да свикнат с тях от малки, това ще ги направи по-социални. Обучението им протича лесно, бързо запомнят команди и лесно разбират какво се очаква от тях. Козината им се нуждае от редовно разресване, защото пада често и в голямо количество.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с добро здраве, но е предразположена към проблеми със сърцето и черния дроб. Средната продължителност на живота на аляското кли кай е около 14 години.

Цена: 1500$ - 2000$

Уикипедия

 

Харесайте страницата ни във Facebook