Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Змия

Сподели:

Змиите са удивителни създания и са податливи на опитомяване. Видно е, че не всеки може да свикне с идеята да има такъв домашен любимец, но се намират и хора с по-различни от традиционните виждания за това какво животно може да се гледа у дома. Отглеждането на змии се свързва с някои особености, тъй като тези животни имат по-различни нужди. Преди да бъде направен окончателният избор за отглеждане на змия в домашни условия е добре бъдещите стопани да бъдат запознати с някои основни момента:

виж в пълен размер

Изборът на змията за домашен любимец е вид обвързване за дълъг период от време, тъй като средната продължителност на техния живот е около 20 години.

Змиите се хранят с месо, затова стопаните са длъжни да отглеждат отделно малки животни, които в даден момент ще бъдат плячка. Освен тях змиите се хранят и със замразени или полуживи животни. Следователно стопаните трябва да имат отредено място в хладилника, където да съхраняват храната на питомното влечуго.

Змиите са майстори на измъкването, затова собствениците трябва да ги отглеждат само в терариуми или стъклени кутии, които могат добре да се затварят, за да не може змията да избяга и да усъмне в съседите, това може да навлече големи проблеми за стопаните.

Змиите са много красиви и притежават уникални разцветки, но не от това трябва стопаните да се ръководят в избора. Специалисти препоръчват в домашни условия хората да избягват да гледат отровни или големи змии. Това го разбирайте като обикновена мярка за сигурност.

Змията е добре да се вземе от развъдник, а не от дивото, защото при последните е по-трудно (и рисковано) да бъдат опитомявани, освен това могат да бъдат носители на разни паразити и зарази. Не всички видове имат еднакъв начин на хранене - някои предпочитат жертвите им да са живи, докато други се задоволяват и с полумъртва плячка.

Змии, които са подходящи за гледане в домашни условия: Царевична змия; Кралска и млечна змия; Кралски питон

Породи змии, които е добре да се избягват, особено от начинаещи в отглеждането: змии Боа; Бирмански питон; всички видове дървесни змии и питони; водни змии; зелени змии

Змии, които в никакъв случай НЕ трябва да се отглеждат у дома: Мрежест питон; Анаконда; всякакъв друг вид отровни змии

Видът на змията предопределя начина на хранене. С това стопаните трябва да се запознаят обстойно преди да занесат животното у дома си. Някои породи предпочитат жертвата им да е жива, за да могат сами да я убият, при други няма толкова голямо значение дали животното, което ще бъде за вечеря, е живо, полуживо или мъртво. 

Харесайте страницата ни във Facebook