Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Зеброви амадини

Сподели:

Зебровите амадини произхождат от Австралия. Научното им название е Peophila guttata. Големината на тези птици е приблизително 10 см., считано от човката до края на опашката. При правилно отглеждане и отделяне на нужното внимание могат да доживеят най-дълго до 15 години.

Зебровите амадини са много общителни по природа и се чувстват най-добре когато живеят на малки ята и групи. За разлика от много птици, отглеждани като домашни любимци, тези се определят като доста плашливи и бавно свикват с присъствието на стопаните си, затова и трудно се поддават на някакво възпитание.

По природа зебровите амадини имат беличко по гърдите и коремчето, светлочервени човки, оранжево-червени петънца по бузките, а крилете им са  оцветени с кафеникави и сиви пера. Най-отличителни за този вид белези се намират около главата и вратлето - те са оцветени в бяло и черно, наподобяващи зеброви райета и именно от това тръгва и името на породата - зеброви амадини. По крачетата си птиците имат светли червено-оранжеви окраски. Мъжките имат по-изпъстрени шарки, докато при женските преобладават по-убитите цветове и това е основното, по което се различават.

виж в пълен размер

Зебровите амадини могат да се отглеждат в домашна среда, но при определени условия. Могат да се поставят в клетки или птичарници. Определят се като издръжливи и могат да виреят в различни среди (не е желателно да се гледат на места, където е влажно и често вали), но това не означава, че реагират положително ако средата им се сменя твърде често.

Клетката, в която ще живеят не трябва да е малка. Препоръчителните й минимални размери са 60 x 40 x 40 см. Тези, които планират да правят развъдник на тази порода е желателно да използват клетка с размери не по-малки от 100 x 50 x 40 см. В клетката трябва да има ваничка с вода и съдчета за храна.

Зебровите амадини са активни птици и имат нужда да правят упражнения, което означава, че всеки ден трябва да се пускат да излизат от клетката и да летят свободно из стаята.

В менюто на амадините трябва да присъства микс от семена, подходящи за малки птици - храна за канарчета, различни видове просо. Храната и водата винаги трябва да се намират на леснодостъпно място за домашната птица. Ако птицата започне да пълнее не е редно да й се намали храната, а да се следи дали се движи достатъчно.

Зебровите амадини обичат зеленина (листа от глухарче). Храната им трябва да бъде богата на калций. Може да им се дават кости от сепия, морски черупки, също и черупки от яйца. Най-важното условие е храната (плодове и зеленчуци) да бъде прясна и добре измита. Може да се консултирате с ветеринарен лекар относно подробностите и спецификите на хранене.

Зебровите амадини са лесни за отглеждане малки птици, които са особено активни и внасят ведро  настроение в дома. Добре е да се знае, че въпреки малките си размери, те имат нужда от пространство.

Харесайте страницата ни във Facebook