Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Южноруска овчарка

Сподели:

Южноруска овчарка / Ioujnorousskaïa Ovtcharka (326) (South Russian Shepherd Dog)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Русия, както се подразбира още от тяхното име, а данни за тях има от края на 18 век. Представителите на породата са се отличили като способни пазачи на стадата с добитък.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - до 65 см., женски - до 62 см. 
Тегло: от 48 до 50 кг.
Тяло: масивно и с добре развита мускулатура
Глава: широка, муцуната е къса
Очи: в тъмен цвят
Носна гъба: черна
Уши: малки и с триъгълна форма
Опашка: дълга
Крайници: силни
Козина: дълга и с гъст косъм
Окраска: бяла, сива

Характер и поведение

Южноруските овчарки са изключително умни, отговорни и решителни кучета, които се отнасят добре със стопаните си и техните деца, но трудно биха свикнали с компанията на други домашни животни. Към непознатите са много бдителни и винаги нащрек, което е продиктувано от силните им защитнически инстинкти.

Отглеждане

Апартаментите са крайно неподходящи за отглеждането на тези кучета, те имат нужда от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си и да се чувстват в добра форма. Много е важно кучетата да бъдат социализирани от ранна възраст, за да се подтисне до някаква степен тяхното желание да доминират. Подходящите стопани за тях са активни семейства с опит в отглеждането на кучета, които ще съумеят да ги възпитат с правилните методи. Козината на южноруските овчарки се нуждае от често разресване, за да изглежда добре и да не се заплита.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Южноруските овчарки се отличават с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 9-11 години.

Харесайте страницата ни във Facebook