Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Уипет

Сподели:

Други наименования: Английски уипет; Английска миниатюрна хрътка

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на уипета е Англия, където и започва развъждането му през 19 век. Породата е резултат от кръстосването на териер с грейхаунд, а името си получава заради основното качество на своите представители - бързина („whip it“ от английски език означава „извършвам нещо много бързо“).

Външен вид

Височина: мъжки - от 47 до 56 см., женски - от 44 до 54 см.
Тегло: от 11 до 21 кг.
Тяло: слабо, с елегантна осанка
Шия: елегантна
Глава: с дълга муцуна
Очи: кръгли и в тъмен цвят
Уши: малки, клепнали
Опашка: дълга
Козина: с къс и гъст косъм 
Окраска: бежова, червена, черна, бяла, синя,  както и комбинации от изброените цветове

Характер и поведение

Уипетите са изключително социални, умни, жизнени, забавни, дружелюбни и много чувствителни кучета, чудесни компаньони за всеки човек. Отнасят се чудесно с децата и другите кучета от семейството, на което принадлежат, но заради ловните им инстинкти не се препоръчва да се отглеждат с по-малки домашни любимци, като например котки, гризачи и други. Рядко лаят, което ги прави неподходящ избор  за кучета пазачи.

Отглеждане

Представителите на породата могат да се отглеждат в апартаменти, но се нуждаят от разходки всеки ден, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Лесно се поддават на обучение, но е важно да се отнасят винаги добре с тях, тъй като са много чувствителни и лесно раними. Козината им не изисква специални грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Уипетът се отличава с добро общо здравословно състояние, но е предразположен към очни проблеми и проблеми със слуха. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook