Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Уелско корги кардиган

Сподели:

Уелско корги кардиган / Welsh Corgi Cardigan (38)

Други наименования: Гладкокосместо уелско корги кардиган

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на уелските корги кардиган е Уелс, както се подразбира още от тяхното име. Твърденията за техния произход са противоречиви, като според едни тези кучета са наследници на шведските валхунди, а според други, че са били донесени в Южен Уелс от келтските племена още през 13 век. Представителите на тази порода се отличавали като много отговорни пастирски кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 25 до 33 см., женски - от 25 до 33 см. 
Тегло: мъжки - от 11 до 14 кг., женски - от 11 до 14 кг.
Тяло: продълговато и ниско поставено
Шия: дълга
Глава: прилича много на тази на лисица
Очи: тъмни, широкопоставени
Уши: прави, заоблени в своя край
Опашка: дълга, носи се надолу
Крайници: къси
Козина: гъста, средно дълга и водоустойчива
Окраска: червена, черна, кафява, светлобежова в комбинация с бели шарки

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много дружелюбни, интелигентни, любвеобилни и предани кучета. Отнасят се чудесно с по-големите и внимателни деца, а с другите домашни любимци ще се разбират по-добре ако бъдат правилно социализирани от ранна възраст. Към непознатите са много бдителни и ще залаят при най-малкото подозрение към някой човек, което ги прави много подходящ избор за кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни  разходки. Подходящите стопани за тези кучета са активни семейства и хора с известен опит в отглеждането на кучета. Те са много адаптивни и лесно се поддават на обучение, проведено с добро отношение. Козината им се нуждае от разресване поне веднъж седмично, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Уелското корги кардиган е предразположено към затлъстяване и глаукома, а средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook