Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Твърдокосмест фокстериер

Сподели:

Твърдокосмест Фокстериер / Fox Terrier (Wire) (169) 

Порода от Трета група - секция 1 - Големи и средни териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Англия. Те се отличават с изключителните си ловни умения, като се справят чудесно дори с лова на лисици.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 36 до 41 см., женски - от 33 до 38 см.
Тегло: мъжки - от 7 до 9 кг., женски - от 6 до 8 кг.
Тяло: компактно, с елегантна осанка
Шия: дълга и силна
Глава: с дълга муцуна и характерна за породата брада
Очи: с тъмен цвят
Уши: клепнали
Опашка: носи се нагоре, често се купира
Козина: груба на допир, с къдрав косъм
Окраска: бяло-черна, бяло-кафява

Характер и поведение

Твърдокосместите фокстериери са много смели, жизнени, дружелюбни и игриви кучета. Отнасят се добре с големите и внимателни деца, но заради силните си ловни инстинкти ще им е трудно да свикнат с компанията на други домашни любимци. С непознатите обикновено се отнасят с подозрение, но това ги прави подходящ избор за кучета пазачи.

Отглеждане

Тези кучета могат спокойно да се отглеждат в апартаменти, но се нуждаят от редовни разходки. Твърдокосместите фокстериери трябва да се социализират от ранна възраст, за да не проявяват упоритост по време на обучението си по-късно. Опитът в отглеждането на кучета определено ще е от полза за техните стопани, но с малко повече търпение и толерантност всеки може да се справи. Козината им трябва да се разресва сравнително често и периодично да се подстригва, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Твърдокосместите фокстериери се отличават с добро общо здраве, но са предразположени към алергии, очни проблеми, епилепсия, проблеми с колянните стави и синдром на Къшинг. Средната продължителност на живота им е около 15 и повече години.

Харесайте страницата ни във Facebook