Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Тайландски риджбек

Сподели:

Тайландски Риджбек / Thai Ridgeback Dog (338)

Други наименования: Тайландско ловно гонче

Порода от Пета група - Секция 7 - Примитивни породи - Ловни кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Както се подразбира веднага още от името им, тези кучета произхождат от Тайланд. Представителите на тази древна порода се справяли много добре в лова на кобри и са били развъждани предимно за тази цел. Днес, освен добри ловни кучета, се справят чудесно и като охранителни кучета. За съжаление породата е рядко срещана извън пределите на своята родина.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 56 до 60 см., женски - от 51 до 56 см. 
Тегло: от 23 до 34 кг.
Тяло: със средни размери и добре развита мускулатура
Глава: с клиновидна форма
Очи: в тъмен цвят
Уши: прави и с триъгълна форма
Опашка: носи се нагоре
Козина: къса, твърда или мека на допир; характерно за тези кучета е растежът на част от козината им по гърба в обратна посока
Окраска: сива, черна, синя, кестенява

Характер и поведение

Тайландскитe риджбеци са много умни, решителни, енергични и предани кучета, които изграждат специална връзка със своите стопани и се отнасят добре с внимателните деца и домашните любимци, с които са отраснали заедно. Към непознатите е нормално да са бдителни, винаги нащрек и готови да защитят своя дом и семейство.

Отглеждане

виж в пълен размер

За предпочитане е представителите на тази порода да живеят в къща с просторен двор или ферма, тъй като се нуждаят от много пространство и движение, за да изразходват енергията си. Също така не се препоръчва отглеждането им на места със студен климат. Важно е стопаните им да имат известен опит в отглеждането на кучета и да започнат социализирането на тайландския риджбек от възможно най-ранна възраст. От това зависи дали кучетата ще се поддават лесно на обучение и ще изпълняват задачите, които им се поставят.  Козината им се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с чудесно здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 12-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook