Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Тарантула

Сподели:

Тарантулите принадлежат към семейството на паяците (Theraphosidae), което включва стотици различни видове. Научното им име е Brachypelma Smithi. Населяват тихите и спокойни планински части в Мексико.

виж в пълен размер

Телата им са покрити с малки блестящи власинки. Отделните видове имат различна окраска, тегло и размери. Всички тарантули са отровни, но при повечето отровата е слаба и не е смъртоносна. Ухапване от силно отровна тарантула може да причини дискомфорт, схващане и неразположение за не повече от няколко дни. Като цяло тарантулите не се водят опасни за хората. Поради тази причина мнозина проявяват интерес и желание да ги имат като домашни животни. Търговията с домашни тарантули днес е много развита и печеливша.

Тарантулите произхождат от Мексико, Панама и югозападните части на САЩ. Растат бавно, имат изящна форма на тялото и красиви цветове. Средната им дължина е около 20 см. (между 10 и 18 см.), но някои видове могат да пораснат и повече. Теглото им достига 15-16 грама. При бягане развиват скорост около 29 км/ч. Живеят не повече от 30 години.

Отглеждат се в стъклен терариум, който трябва да се затваря добре, защото може да се опитват да излязат, но не трябва да се забравя, че в него трябва да прониква и кислород. Трябва и да се следи тарантулата да не падне от високо, защото това може да я убие.

Подходящата температура в терариума е 22-30 градуса. Той трябва да бъде оборудван с подходяща вътрешна декорация, която да осигурява уют на домашния любимец. Тарантулата трябва да има убежище, в което да влиза, защото обича да се крие. Не се препоръчва да се вади, когато се намира в скривалището си, защото така се нарушава спокойствието й и може да ухапе.

Тарантулите са животни, които живеят самостоятелно, така че не е добра идея да отглеждате два такива вида в един терариум. Има много голяма вероятност те да станат агресивни една към друга.

Тарантулата е месоядна. Храни се с насекоми (щурци, скакалци, хлебарки, ларви на бръмбари, червеи), малки бозайници (гризачи), птички и влечуги (най-често гущери).

Харесайте страницата ни във Facebook