Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Таралеж

Сподели:

Таралежите са едни от най-старите бозайници, обитаващи нашата планета. Предполага се, че са се появили преди повече от 15 милиона години. Те са малки бозайници, които се срещат предимно в Европа, Азия и Африка. В Нова Зеландия също има много развъдници на такива животни. Попадат в разред Насекомоядни (Insectivora), семейство Таралежкови (Erinaceidae), род Таралежи (Erinaceus). Научното им име е Atelerix Albiventris.

виж в пълен размер

Таралежите имат дължина на тялото средно 16-35 см., тежат 1-2 кг. и могат да развиват скорост около 19 км/ч. Гърбът им е покрит с бодли, което е тяхната най-ярка отличителна черта. Природата ги е дарила с бодли, за да могат да се пазят от врагове. Когато таралежът усети, че приближава опасност, той се свива на топка и изважда бодлите си. Тази тактика действа много ефективно срещу хищници. Средната продължителност на живота им е между 3 и 6 години, а при някои видове и повече.

Таралежите живеят поединично и са нощни животни, като обикновено вечер излизат да търсят храна. Хранят се предимно с насекоми, червеи, семена, плодове, жълъди, безгръбначни животни, също и жаби, малки гризачи, птици и техните яйца. Менюто им включва дори и змии. В окраската им преобладават цветовете жълтокафяво, сиво и кафяво. Когато са подложени на голям стрес бодлите им могат да започнат да окапват.

Таралежите са известни с това, че прекарват студените месеци като спят зимен сън. Това обаче не се отнася за абсолютно всеки вид. Ако животното се намира на място с подходящ климат и леснодостъпна храна не изпада в зимен сън.

Определят се като шумни животни. Когато комуникират помежду си издават силни звуци, наподобяващи ръмжене, гъгнене или сумтене. Някои видове издават тънки пискливи звуци.

Бременността е с продължителност между 5 и 7 седмици. Женските раждат около 3 до 4 малки. Тези видове, които са малки като размери, могат да родят от 5 до 7 малки. Новородените в началото са слепи и нямат бодли. Те им порастват за дни, стига малкото да се захранва и почиства редовно от майката. Проглеждането става след 20-тия ден от раждането им. 

Харесайте страницата ни във Facebook