Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Стандартен шнауцер

Сподели:

Стандартен Шнауцер / Schnauzer (182) 

Порода от Втора група - секция 1 - Шнауцери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Германия, а името им означава „маймуна“ в превод от немски език. Тази порода е дала началото на породите ризеншнауцер и миниатюрен шнауцер, а представителите й се отличават като способни ловци и добри военни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от _ до _ см., женски - от _ до _ см. 
Тегло: мъжки - от _ до _ кг., женски - от _ до _ кг. 
Тяло: има квадратна структура и добре развита мускулатура
Глава: с правоъгълна муцуна и характерни за породата вежди, брада и мустаци
Очи: кръгли и с тъмен цвят
Уши: клепнали или купирани и прави
Опашка: често се купира
Крайници: дълги
Козина: с гъст косъм, твърда на допир
Окраска: сива, черна

Характер и поведение

Стандартните шнауцери са много жизнени, умни и забавни кучета. Отнасят се чудесно с децата от семейството, на което принадлежат, но съжителството с други кучета няма да им се хареса, тъй като са със силни териториални инстинкти. Към непознатите са подозрителни, което ги отличава като добри кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Породата определено може да се отглежда в малки жилища и апартаменти, но непременно трябва да се извежда на разходки всеки ден. Стандартните шнауцери се поддават на обучение, но понякога могат да бъдат доста упорити, всеки опит в отглеждането на кучета би бил от полза за техните стопани. Козината им се нуждае от често разресване, а мустаците и брадата им от периодично подстригване, за да изглеждат добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с добро общо здравословно състояние, но са предразположени към проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook