Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Спиноне италиано

Сподели:

Други наименования: Италиански пойнтер; Италиански твърдокосмест птичар

Произход, качества и предназначение на породата

Данни за тези кучета има още от преди много векове в тяхната родина Италия, а в превод от италиански името им означава „трън“. Представителите на тази порода се отличават като изключителни ловджийски кучета. Те са силни, неуморни, много упорити, бързо адаптивни и концентрирани, справят се сред всякакъв терен и независимо от климатичните условия и съумяват да бъдат добър екип със своите стопани.

Външен вид

Височина: от 60 до 70 см. 
Тегло: от 34 до 39 кг. 
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура
Глава: муцуната има квадратна форма и е с характерни за породата мустаци и брада
Очи: в най-разнообразни цветове, зависещи от цвета на окраската на кучето
Уши: висящи
Опашка: носи се надолу, често се купира
Козина: твърда на допир и на вълни, устойчива на вода
Окраска: бяла; бяло с оранжеви шарки; бяло с кафяви шарки

Характер и поведение

Те са дружелюбни, забавни, социални, игриви, интелигентни, жизнени и много предани на своите стопани кучета. Способни са да бъдат чудесни компаньони за всеки човек и обожават вниманието на своите собственици. Отнасят се чудесно с децата, другите домашни любимци и дори към непознатите. Рядко можете да ги чуете да лаят, а това определено е знак, че не са подходящи кучета пазачи.

Отглеждане

За тези кучета е подходящо да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма, тъй като се нуждаят от много пространство и движение, за да изразходват енергията си. Лесно се поддават на обучение, но е важно то да се провежда изцяло с позитивни техники. Козината им не изисква специални грижи и се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с добро общо здравословно състояние, но са предразположени към затлъстяване и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 12 и повече години.

Харесайте страницата ни във Facebook