Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Скорпион

Сподели:

Скорпионите са осемкраки създания, които се срещат по целия свят. Принадлежат към разред бeзгръбначни животни от клас Паякообразни (Arachnida). Различават се над 2000 различни вида. Средната продължителност на живота им е между 6 месеца и 25 години. Водят се месоядни. Могат да достигнат дължина от 2 до 30 см. и тегло от 10 до 100 грама. Живеят самостоятелно. Отнасят се към групата на паяците и бръмбарите.

виж в пълен размер

Скорпионите населяват планетата още от древността. Някои учени твърдят, че те са съществували още по времето на динозаврите.

Определят се като нощни животни, тъй като прекарват деня скрити под скали, дупки и пукнатини, а през нощта излизат да ловуват, чувствайки се защитени в прегръдката на тъмнината.

Скорпионите се хранят с месо. Те поразяват жертвата си чрез ужилване. Жилото им се намира на края на опашката, от него се изстрелва отрова, която мигновено парализира жертвата. Освен жило, скорпионите притежават две щипки, които се намират в предната част на тялото им. Чрез тях скорпионът може да придържа и да се храни от жертвата. Любима храна на скорпионите са насекоми (живи скакалци, хлебарки и щурци), но освен тях те се хранят с паяци и дребни гризачи.

Домашният скорпион лесно се отглежда. За целта стопаните трябва да имат 40 и повече литров аквариум със стабилен похлупак. В това пространство трябва да има и места, в които той да може да се крие и да улавя плячката си.

Препоръчително е да се поддържа постоянна температура над 35 градуса. В аквариума е добре да се постави плитка купа с вода. Храната трябва да се дава през нощта, защото тогава е времето, когато той обикновено ловува.

Женските скорпиони раждат средно от 4 до 8-9 бебета. Почти веднага след раждането бебето се изкачва на гърба на майката. Майката се грижи за малките до мига, в който те вече сами могат да излизат и да ловуват.

Най-търсената порода, която може да се гледа в домашни условия, е императорският скорпион.

Харесайте страницата ни във Facebook