Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Скай териер

Сподели:

Скай Териер / Skye Terrier (75)

Други наименования: Английски скай териер

Порода от Трета група - Секция 2 - Малки Териери

Произход, качества и предназначение на породата

Представителите на тази порода дължат името си на шотландския остров Скай, където е започнало развъждането им още през 17 век. Всичко започнало с един инцидент – корабокрушение, след което оцелели само няколко малтийски болонки. Породата всъщност е резултат от кръстосването им с местните териери.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: достигат до 25.5 см.
Тегло: мъжки - от 16 до 18 кг., женски - от 11.5 до 14 кг.
Тяло: компактно, с елегантна осанка
Глава: с по-издължена муцуна
Очи: с черен цвят
Носна гъба: черна
Уши: покрити са с козина, могат да са прави или клепнали
Опашка: дълга
Козина: права, дълга
Окраска: сива, черна, светлобежова или синя, но ушите, муцуната и краят на опашката са в черен цвят

Характер и поведение

Скай териерите са много дружелюбни, любвеобилни и предани кучета. Обожават времето със своите стопани и знаят как точно да ги очароват. Не биха свикнали лесно с компанията на малки деца, затова се препоръчва да се отглеждат от семейства с вече големи и внимателни деца. Не са особено добронамерени към други домашни любимци и непознати хора, което ги прави надеждни пазачи на дома и семейството.  

Отглеждане

Породата не е от най-активните, поради което може спокойно да се отглежда в апартамент или малка къща. Важно е стопаните на тези кучета да ги социализират от възможно най-ранна възраст и да ги възпитават изцяло с положителни методи. Обучението им би било по-лесно за хора, които вече имат известен опит в това, но с търпение и толерантност може да се справи и всеки човек. Козината на скай териерите трябва да се сресва всеки ден, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook