Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Сицилианска хрътка

Сподели:

Сицилианска хрътка / Cirneco dell'Etna (199)

Порода от Пета група - Секция 7 - Примитивни породи - Ловни кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Италия, а данни за тях има още от преди 3000 години. В миналото сицилианските хрътки са били популярни с уменията си в лова на зайци. Днес са рядко срещани кучета извън родните си места.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 40 до 46 см. 
Тегло: от 8 до 14 кг. 
Тяло: с елегантна осанка и добре развита мускулатура
Глава: малка, с дълга муцуна
Очи: малки, с цвят охра или амбър
Носна гъба: голяма, с цвят като този на окраската на кучето и с много добре развито обоняние
Уши: триъгълни и прави
Опашка: заострена в края
Козина: къса, груба и плътно прилепнала по тялото на кучето
Окраска: в светли или тъмни нюанси на жълто-кафявото

Характер и поведение

Сицилианските хрътки са дружелюбни и много лоялни на своите стопани кучета. Имат независим характер, но се отнасят чудесно с децата и другите домашни любимци, с които са отраснали заедно. Към непознатите обикновено са бдителни, но много рядко биха показали агресивно поведение.

Отглеждане

виж в пълен размер

Апартаментите не са препоръчителни жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват натрупаната си енергия. Подходящи стопани за тях са активни семейства с известен опит в отглеждането на кучета, които ще съумеят да ги социализират правилно от ранна възраст и ще ги възпитават търпеливо до края на живота им. Козината на сицилианската хрътка се нуждае само от разресване, но сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Все още липсват данни за наследствени заболявания, към които са предразположени представителите на тази порода. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook