Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Силки териер

Сподели:

Австралийски силки Териер / Australian Silky Terrier (236)

Други наименования: Австралийски силки териер

Порода от Трета група - Секция 4 - Той Териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на силки териера е Австралия, а данни за него има още от 19 век. Породата е била създадена за лов на змии и е резултат от кръстосването на йоркшир, скай и керн териер. В наши дни тези кучета са предпочитани и очарователни домашни любимци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 23 до 25 см. 
Тегло: от 4 до 5 кг. 
Тяло: малко, компактно
Глава: с клиновидна форма
Очи: с бадемовидна форма
Носна гъба: тъмна
Уши: прави
Опашка: носи се нагоре, често се купира
Козина: дълга и мека на допир
Окраска: червено със синьо; жълто-кафяво със синьо

Характер и поведение

Силки териерите са изключително интелигентни, дружелюбни, игриви, забавни, любопитни, любвеобилни и смели кучета, чудесни компаньони за всеки човек. Силно се привързват към стопаните си и не обичат да бъдат оставени сами за дълго време. Към децата в семейството се държат много добре, но трудно биха свикнали с компанията на други домашни любимци. Към непознатите е нормално да са подозрителни и нащрек и веднага биха предупредили ако почувстват заплаха. След любимите им занимания са лаенето и копаенето на дупки.

Отглеждане

виж в пълен размер

Силки териерите могат спокойно да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки, за да се чувстват в перфектна форма. Въпреки упорития им характер, тези кучета се поддават на обучение, стига то да се провежда с подходящите положителни методи и толерантност от страна на техните стопани. Козината им се нуждае от често разресване и къпане, както и от специални подстрижки при професионалисти.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Силки териерите са предразположени към диабет, проблеми с колянните стави и епилепсия. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook