Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Шотландска клепоуха

Сподели:

История и произход на породата

През 1961 г. овчар на име Уилям Рос намира първата котка представителка на породата Шотландска клепоуха в една ферма в Тайския район на Шотландия, близо до град Дънди. Котката се казва Сузи и е била бяла на цвят. И тъй като овчарят Рос е проявявал интерес към котки, а  Сузи е имала две малки котенца със същите клепнали уши като нейните, Рос моли собствениците  да му дадат едно от малките с идеята да опита  да продължи необикновената порода. По този начин бялата фермерска котка Сузи се оказва оригиналът, от който произлиза породата, която днес познаваме с името Шотландска клепоуха. Най-атрактивното при нея са прегънатите клепнали малки уши, които имат представителите ѝ. Несъмнено нестандартната форма на ушите придава много симпатично изражение на тези котки. Някои се осмеляват да ги оприличават на плюшено мече, а на други изражението им напомня на сова.

 При началните опити за развъждане на бял свят се появяват 76 котенца, 42 от които имат нетрадиционните клепнали уши. Видът им бързо печели симпатиите на хората. През 1978 г. породата е призната за независима от Асоциацията на любителите на котки.

Шотландската клепоуха котка им две разновидности: едната е с клепнали уши, а другата с изправени нормални уши. Шотландската клепоуха котка е резултат от естествена мутация. Нейните представители са носители на дефектен ген, който доминира в състава на тяхното ДНК и именно той е причината  за необикновената форма на ушите.

През 1966 г. във Великобритания клепоухите потомци на Сузи са официално обединени в една порода, носеща името Шотландска клепоуха. Следващите десет години породата става една от най-търсените в Европа и Америка.

Най-напред шотландските клепоухи котки са били внесени в САЩ през 1971 г. До средата на 70-те години XX век котките се радват на голям интерес и популярността им постепенно обхваща цяла Северна Америка. В хода на развитието си различни екземпляри на породата са били кръстосвани с американски късокосмести и британски късокосмести екземпляри. По ирония на съдбата породата така и не получава признание като независима в страната, считана за нейна родина Шотландия. Причината затова бил високият риск от  ушни инфекции и глухота, към които предразполагала клепналата форма на ушите.

Шотландската клепоуха котка има дългокосместа версия.  Тя получава право да участва в изложби на котки едва през 1993 г. в САЩ. Дългокосместата шотландска клепоуха котка е наричана от някои фелиноложки организации "Планинска клепоуха".

Високата оценка и популярност на тези котки не се дължи само на клепналите уши, придаващи миловидно изражение, но и на кротката и изпълнена с обич и позитизъм индивидуалност на тези животни.

Външен вид

Шотландската клепоуха е котка със средна големина. Приблизителното ѝ тегло в зряла възраст е между 4.0 и 5.5-6.0 кг и се явява малко по-лека от стандартните породи котки. Женските обикновено клонят към долната граница, а мъжките - към горната. Очите са заоблени кръгли, лицето и брадичката също имат кръгла форма. Малките котенца се раждат с изправени ушички като при някои те не клепват по-рано от 3-тата седмица. Тялото е закръглено с мека като плюш лъскава и гъста козина, покрита с дълги косми. По отношение на окраската се срещат най-различни комбинации - бяло, сиво, черно, люляково, синкаво, кремаво . Някои котки са едноцветни, други са рижави, трети предлагат атрактивна колоритна смесица.

Според вида на козината се отличават няколко разновидности на породата: Планинска клепоуха и Шотландска дългокосместа клепоуха. 

Характер и поведение

След необикновените клепнали уши и миловидно изражение следващото, с което шотландската клепоуха впечатлява, е навикът да заема странни пози - да лежи по гръб с лапи опънати във въздуха, да лежи напълно отпусната на пода или в седнало положение, заела поза „Буда”. Макар клепнали, ушите на тази котка са добре развити и ѝ позволяват да чува всичко и да бъде постоянно нащрек.

Шотландската клепоуха котка е много умна и умерено активна. Обича играчки и игри, които предизвикват умствените ѝ възможности. Най-много се радва когато стопаните ѝ обръщат внимание. Нищо не може да зарадва повече Шотландската клепоуха котка от възможността да бъде сред хора и да участва в техните забавления. От това лесно се стига до заключението, че тя не обича да стои сама, което не я прави подходяща за хора, които пътуват, работят по цял ден и не се задържат дълго у дома. Шотландската клепоуха държи стопаните да ѝ обръщат внимание, независимо дали се прибират уморени от работа или училище. За щастие такива котки могат да се задоволят и само да лежат в скута на стопанина докато гледат телевизия или четат книга. А проблемът с честите отсъствия и самотата на котката може лесно да се реши като ѝ се вземе за другарче още една котка.

Отглеждане

Тъй като се води дългокосместа шотландската клепоуха котка се нуждае от редовно ресане с подходяща четка или ръкавица, с които да бъдат изгладени сплъстените места, да се обират нападалите мъртви косми и да се абсорбира излишния себум. Полезно е да  се сресва най-малко два пъти в седмицата, а в периодите когато си сменя козината, това трябва да става всеки ден.

Важно е да се поддържа добра дентална хигиена. Зъбите на котката трябва да се мият всеки ден. Когато котката е много малка или не боледува често, достатъчно е да се мият и веднъж седмично. С влажна кърпичка трябва ежеседмично да се избърсват очите и да се преглеждат за инфекции, секрет, зачервявания. Много е важно стопаните да обръщат внимание на ушите на котката. Необикновената им форма се дължи на аномалия в развитието на хрущяла и това може да стане причина за възпаления. Ако изглеждат мръсни, трябва да се почистят с памук или кърпичка, предварително потопена в разтвор с оцет и топла вода (в съотношение 50:50).

Да се храни с качествена питателна храна, богата на витамин, минерали, белтъци, но да не бъде силно калорична. Да не се дава на котката да яде сурово необработено месо.

Тоалетната трябва да се сменя често и да се почиства старателно с подходящи дезинфекциращи средства.

Нека котката се държи само вътре в дома да не се пуска навън, защото за нея външната среда е пълна с опасности: може да се зарази с неприятен вирус, да хване бълхи, паразити, да бъде ухапана от кърлежи, комари или нападната от най-различни улични животни.

Развъждането на две клепоухи котки се счита за неетично и нездравословно. Толерира се кръстосването на клепоуха котка с котка с прави уши от различна порода.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Шотландските клепоухи котки живеят средно между 12 и 15 години. Повечето се радват на добро здраве през целия си живот, стига да се гледат правилно. Най-често срещаните заболявания, характерни за породата са:

Кардиомиопатия – сърдечно заболяване, което понякога води до конгестивен сърдечен срив и може да бъде смъртоносно. Когато се намира в прогресиращ стадий, болестта може да причини кръвни съсиреци, болка и внезапна парализа на предните крайници на котката. Науката не може да посочи ясна причина за кардиомиопатията. Известно е само че тя се влияе от генетични фактори.

Ушна инфекция - предвид специфичната анатомия на породата, преди години специалистите посочваха ушите като слабо звено и основен източник на инфекции и здравни проблеми. Чрез прилагане на по-усъвършенствани метрови в практиката по развъждане тези съмнения днес са частично отречени. Основният проблем, който днес клепоухите котки биха имали заради ушите, е прекомерно натрупване на ушна кал, повече отколкото при останалите породи. Това може да се избегне когато стопаните им ги почистват редовно и проверяват за несъвършенства и възпаления.

Остеохондродисплазия - дефект по рождение, поради който някои кости са деформирани. Най-често това са костите на крайниците и опашката. За да се избегне такъв риск, се препоръчва никога да не се кръстосват две шотландски клепоухи, а само една с котка от друга порода. Клепналите уши, които са като емблема на вида, всъщност са резултат от аномалии в развитието на ставния хрущял, което прави клепоухите котки предразположени към артрит, окуцяване и други ставни заболявания.  Тези проблеми могат да бъдат избегнати когато клепоуха котка се кръстосва с котка от различна порода.

Поликистоза на бъбреците - двустранен порок на развитието, придобит по рождение. Формират се кисти в бъбреците на котката, които с годините се увеличават. Може да се противодейства на тази болест със специална лека храна, която да не претоварва бъбреците. Когато заболяването се намира в прогресиращ етап, може да причини остра бъбречна криза.

Съжителство с деца и други животни

Шотландската клепоуха котка е идеална за семейна котка. Има кротка и добродушна натура. Обича вниманието и е много щастлива когато има от кого да го получава. С радост би играла с деца, които се отнасят добре с нея. Способна е да усвои различни забавни номера. Може да се разбира с кучета, които не са враждебни към нея, разбира се.

 

 

 

 

Обяви за Кучета
Best price 2785346-75-8 Etonitazepyne
Best price 2785346-75-8 Etonitazepyne
Цена: 8 лв.
обл.Благоевград
Weight Loss Glp-1 202378-19-2 Tirzepatide Large Stock
Weight Loss Glp-1 202378-19-2 Tirzepatide Large Stock
Цена: 55 лв.
обл.Велико Търново
Бяла Швейцарска Овчарка
Бяла Швейцарска Овчарка
Цена: 2000 лв.
гр.Обзор
Bromazolam 71368-80-4 Etizolam alprazolam clonazolam flubrotizolam(+447410387071)
Bromazolam 71368-80-4 Etizolam alprazolam clonazolam flubrotizolam(+447410387071)
Цена: По договаряне
гр.Бяла Слатина

Харесайте страницата ни във Facebook