Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Шиба ину

Сподели:

Шиба Ину / Shiba (257) 

Други наименования: Японска шиба ину

Порода от Пета група - Секция 5 - Азиатски шпицове и подобни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази древна порода кучета е Китай. Също така тези кучета са много разпространени и в Япония, като „шиба“ означава „малък“ и „гъсталак“ в превод от японски. Представителите на тази порода са популярни като най-малките японски кучета, а в миналото са били използвани при лов в храсти.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 36 до 41 см., женски - от 33 до 38 см. 
Тегло: мъжки - от 8 до 11 кг., женски - от 6.8 до 9 кг. 
Тяло: компактно, с добре развита мускулатура
Шия: широка
Глава: с дълга муцуна и закръглени скули
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: прави
Опашка: носи се нагоре, завита над гърба на кучето
Козина: къса, с гъст косъм
Окраска: червена, черна, жълто-кафява, като са възможни бели шарки

Характер и поведение

Шиба ину са много забавни, жизнени, игриви, независими и любвеобилни кучета. Те обожават времето със своите стопани и се отнасят чудесно с децата от семейството, на което принадлежат. Компанията на по-малките домашни животни няма да им се хареса, тъй като са със силни ловни инстинкти. Към непознатите са по-скоро добронамерени, но ако почувстват заплаха веднага ще предупредят чрез лай, което всъщност много обичат да правят.

Отглеждане

виж в пълен размер

Представителите на породата могат спокойно да се отглеждат в апартаменти, стига да бъдат извеждани на разходки всеки ден. За предпочитане е стопаните им да са с опит в отглеждането на кучета, тъй като породата се поддава трудно на обучение и е доста упорита. Правилното и ранно социализиране е много важно, както и позитивните методи на обучение. Козината на тези кучета не изисква специални грижи и се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с много добро общо здравословно състояние. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, а средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Обяви за Кучета
Подарявам боксери
Подарявам боксери
Цена: Безплатно!
гр.Кюстендил

Харесайте страницата ни във Facebook