Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Пуми

Сподели:

Пуми / Pumi (56)

Други наименования: Унгарско пастирско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Унгария, а данни за тях има още от 18 век. Пумито има родствена връзка с пулито и също като него се справя много добре със стадната работа и като цяло с работата за едно куче във фермите.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 33 до 48 см. 
Тегло: от 8 до 15 кг. 
Тяло: компактно
Глава: с издължена муцуна и закръглени скули
Очи: в тъмнокафяв цвят
Уши: клепнали
Опашка: покрита с пухкава козина, носи се завита над гърба на кучето
Крайници: къси
Козина: със средна дължина, гъста и къдрава
Окраска: черна, сива, пясъчнокафява, червеникавокафява

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много дружелюбни, енергични, умни и решителни кучета, които имат склонността силна да се привързват към своите стопани. Могат да бъдат чудесни компаньони за по-големите и внимателни деца. В компанията на други кучета могат да покажат агресивно поведение, но всичко зависи от възпитанието на кучето и кога е започнало то. Към непознатите са винаги подозрителни, което безспорно ги прави надеждни охранители.

Отглеждане

За предпочитане е пумитата да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма, защото се нуждаят от много свободно пространство и повече движение, за да изразходват енергията си. Упорити кучета са и е важно стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета и да използват само положителни методи на възпитание, както и да се въоръжат с много търпение и разбиране. Козината им трябва да се разресва поне веднъж седмично и периодично да се подстригва, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-13 години.

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово
GARMIN Alpha 100/Alpha 200i/SportDog Tek 2.0
GARMIN Alpha 100/Alpha 200i/SportDog Tek 2.0
Цена: 570 лв.
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook