Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Пудел

Сподели:

Други наименования: Френски пудел; Кралски пудел

Произход, качества и предназначение на породата

Данни за пуделите има още от преди много векове, но произходът им не е напълно изяснен. Историята им е свързана с Европа, а преведена от немски език думата „пудел“ значи „играе във вода“. Съществуват твърдения, че тези кучета са били роднини с барбета. Любопитен факт за пудела е неговото обявяване за френска национална порода. Представителите на тази порода са чудесни ловци на водоплаващи птици, но са се отличили и като очарователни циркови артисти.

Външен вид

Височина и тегло:

-    „toy“ - играчка (ръст - до 25.4 см.; тегло - от 3 до 4 кг.)
-    миниатюрен (ръст - от 28 до 38 см.; тегло - от 7 до 8 кг.)
-    малък (ръст - от 38 до 50 см.; тегло - от 9 до 13 кг.)
-    стандартен (ръст - 38 см. и повече; тегло - от 20 до 32 кг.) 
Глава: с издължена муцуна
Очи: в тъмен цвят
Уши: висящи
Опашка: често се купира 
Крайници: дълги
Козина: гъста, къдрава
Окраска: бяла, сива, черна, синя, шоколадова, априкот

Характер и поведение

Представителите на тази породата са много умни, дружелюбни, социални, лесно адаптивни и много чувствителни, чудесни компаньони за всеки човек. Имат нужда от любовта и разбирането на своите стопани, за да се чувстват добре, самотата е способна да ги направи нещастни и да доведе до проблеми в поведението им. Добри са към децата и другите домашни любимци в домакинството, дори към непознатите са добронамерени, не е типично за тях да проявяват агресия. Сред любимите им занимания е лаенето, затова и го правят доста често.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартаменти, но има нужда от ежедневни разходки, за да поддържа добра физическа и психическа форма. Пуделите се поддават изключително лесно на обучение, но само ако то се провежда изцяло с положителни методи и похвали. Банята се препоръчва сравнително често, както и подстригване около 5-6 пъти в годината. Важно е ушите на кучетата да се почистват често, за да не се образуват инфекции. Пуделите почти не се скубят, а това ги прави подходящи любимци на хора, предразположени към алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Пуделите са предразположени към очни проблеми, епилепсия, диабет, затлъстяване, кожни проблеми и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook