Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Преса Канарио

Сподели:

Други наименования: Канарско куче; Пресо Канарио мастиф; Испанско канарско бойно куче

Произход, качества и предназначение на породата

За представителите на тази порода има данни от 19 век, а произходът им се свързва с Канарските острови, от които получават своето име. В миналото тези кучета са били използвани основно в кучешки боеве. През Втората световна война породата е била застрашена от изчезване, но е успешно запазена след подходящите селекционни програми. Тези кучета се отличават като изключително смели и надеждни охранители.

Външен вид

Височина: от 55 до 65 см.
Тегло: от 36 до 45 кг.
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура и дълбок гръден кош
Глава: с квадратна форма и широка муцуна 
Очи: кръгли
Носна гъба: черна
Уши: често се купират
Опашка: носи се нагоре
Козина: къса, груба на допир
Окраска: в един цвят или комбинации от няколко цвята - черно, кафяво и бриндъл, като е възможно да има черна маска по лицето на кучето

Характер, поведение и отглеждане

Представителите на породата трябва да се възпитават от хора с опит в отглеждането на кучета, тъй като са с доста упорит характер и не всеки би могъл да се справи с тяхното обучение. Те трябва да знаят кой е господарят им, за да му се подчиняват, в противен случай е много вероятно да се държат агресивно. От правилната и ранна социализация на кучетата до голяма степен зависи тяхното поведение сред непознати хора. Добре е канарските кучета да бъдат отглеждани в къщи с просторни дворове, а по време на разходки е препоръчително да носят намордници. Козината им не изисква особени грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Канарските кучета са предразположени към епилепсия и дисплазия на тазобедрената става, но като цяло се отличават с добро здраве. Средната продължителност на живота им е около 9-11 години.

Харесайте страницата ни във Facebook