Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Полска низинна овчарка

Сподели:

Полска низинна овчарка / Polski Owczarek Nizinny (251) (Polish Lowland Sheepdog)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Полша, както се подразбира още от името на породата. Съществуват твърдения, че полските низинни овчарки са роднини на унгарското пули. Представителите на породата са много добри охранители на стада с добитък.

Външен вид

Височина: от 41 до 51 см.
Тегло: от 14 до 16 кг.
Тяло: със средни размери и правилни пропорции
Шия: плътна
Глава: с квадратна форма и покрита с много козина
Очи: кръгли
Носна гъба: голяма и в тъмен цвят
Уши: висящи
Опашка: къса
Козина: дълга, груба на допир
Окраска: бяла с пясъчни, черни, шоколадови или сиви шарки

Характер и поведение

Полските низинни овчарки са много умни и предани на своите стопани кучета. Отнасят се много добре с децата и с другите домашни любимци, с които са отраснали заедно, единствено могат да демонстрират агресия към други кучета от същия пол. Към непознатите е съвсем нормално да са резервирани, подозрителни и винаги нащрек.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и дълги разходки. Важно е кученцата да бъдат социализирани от ранна възраст, а за възпитанието им да бъдат използвани само положителни методи, ето защо е добре стопаните им да имат известен опит в отглеждането на кучета. Козината на тези кучета трябва да се сресва поне веднъж седмично, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Полските низинни овчарки са предразположени към проблеми със слуха, епилепсия и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook