Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Пиринейска овчарка

Сподели:

Пиринейска овчарка / Chien de Berger des Pyrénées à poil long (141) ( Pyrenean Sheepdog Long-haired)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родното място на тази рядко срещана порода кучета е Франция. Представителите й са се отличавали като много добри пастирски и фермерски кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 39 до 52 см., женски - от 38 до 52 см.
Тегло: от 7 до 15 кг.
Тяло: с правилни пропорции и добре развита мускулатура
Глава: с клиновидна форма
Очи: с бадемовидна форма и в тъмен цвят
Уши: малки и покрити с козина
Опашка: носи се надолу
Козина: дълга и груба на допир или по-къса и мека на допир, устойчива на вода
Окраска: медна, жълто-кафява, бежова, черна, сива, бриндъл

Характер и поведение

Пиринейските овчарки са много умни, смели, жизнени и предани кучета, които имат склонността да се привързват най-много към един човек от семейството, на което принадлежат. Отнасят се добре с децата и другите домашни любимци, с които са отраснали заедно. Към непознатите е нормално да се държат подозрително, тъй като са с много силни защитнически инстинкти.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Важно е да бъдат обучавани от хора с опит в отглеждането на кучета, които ще знаят как правилно да ги социализират още от малки. Представителите на породата са чувствителни и лесно раними и за възпитанието им трябва да се използват само позитивни методи. Козината на пиринейските овчарки трябва да се разресва доста често, за да се поддържа добрият й вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Пиринейската овчарка се отличава с добро общо здравословно състояние, но е предразположена към проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота й е около 15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook