Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Папагали Ара

Сподели:

Ара са вид многоцветни тропически папагали, които населяват Централна и Южна Америка. Има най-различни подвидове, но тези от тях, които най-често са обект на търговия и отглеждане като домашни любимци са: Хиацинтов ара, Зеленокрил ара, Синьо-жълт ара, Червен ара, Малък (мини) ара и Благороден ара.

виж в пълен размер

Папагалите Ара са едри птици, средно достигат до големина от 50 до 106 см. Малките ара имат по-скромни размери - между 25 и 50 см. Средната продължителност на живота им е около 30-50 години, при някои дори и повече. Малките ара попадат в долната граница, въпреки че всеки вид, отглеждан в добра среда и при правилно хранене, може да доживее над 50 години.

Ара са живи, игриви и енергични птици. Склонни са да развият дълбока и силна връзка със своите стопани, но искат да им се обръща внимание и именно това е основният фактор, който влияе на психическото им здраве и определя тяхното щастие.

Всички видове ара са шумни и гръмогласни. Способни са да запомнят думи, изречения и мимики, подобно на папагалите амазона и африканските сиви папагали.

Изхождайте от физическите размери и нуждата от пространство, ара имат нужда от голяма клетка и в този случай бъдещите стопани трябва да са готови да вложат сериозни финансови средства.

Малките ара могат да се отглеждат в клетка като за амазона с минимални размери 60 х 91 х 121 см., но по-едрите породи ара се нуждаят от повече място. Клетката не трябва да бъде с размери по-малки от 91 х 121 х 152 см. Освен това тя трябва да бъде изработена от солидни материали и да бъде много здрава, защото ара са силни птици и могат да събарят. Клетка от неръждаема стомана би свършила добра работа в този случай.

Освен ванички за вода и храна, в клетката задължително трябва да има арсенал от играчки, с които птицата може да се занимава - да дъвче и унищожава. Добре е да се слагат клонки и люлка.

Папагалите Ара могат да се захранват с птичи пелети, разнообразие от здравословни и пресни храни като зърнени запаси, зеленчуци и плодове. 25-50% от менюто на домашния любимец може да бъде птичи пелети, не бива да се прекалява с даването на семена, защото те съдържат много мазнини и ще доведат до ненужно пълнеене на птицата. Семената трябва да съставляват не повече от 10% от менюто. Ядките са важни, те съдържат витамини и други вещества, полезни за птиците. Може да им се дават пресни слънчогледови семена, ядки, включително орехи, бразилски ядки, ядки от чамово дърво; плодове и зеленчуци като царевица от кочан, банани, портокали, ябълки; черен хляб.

Папагалите Ара са много интелигентни и общителни. В дивата природа обикновено живеят на ята, наброяващи около 30 птици. Комуникират помежду си като издават силни гласови викове, наподобяващи грачене или крещене. Някои видове (не всички) могат да имитират човешки гласове.

Ара са от животинските видове, които остават с един партньор за цял живот. Двойки ара си делят храната и се чистят един друг. Женската снася около две яйца и ги мъти. През това време мъжкият ара събира храна и за двамата. Пиленцата се излюпват за около месец.

Харесайте страницата ни във Facebook