Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Папагали Амазона

Сподели:

Има няколко основни вида папагали в групата Амазона, които представляват обект на активна търговия. Това са Оранжево-крила амазона, Белочела амазона, Синьочела амазона, Петниста амазона. При добро отглеждане и правилно хранене тези птици достигат средна продължителност на живота около 50 години, някои дори повече. Средната им големина е от 25 до 50 см.

виж в пълен размер

Папагалите Амазона се отличават като изключително интелигентни и игриви птици и обичат да бъдат в центъра на вниманието. Затова те имат нужда стопаните им да ги обгрижват и демонстрират обичта си към тях. Те са активни, проявяват любопитство и на моменти показват завидни акробатични умения, с които носят радост и приятно настроение на околните. Другата им особена черта е, че имат променлив характер и често си менят настроението. Важно е да бъдат добре възпитани и обучени още от малки, да знаят какво не трябва да правят, в противен случай могат да започнат да показват агресивно поведение, липса на контрол и да станат дразнещи за околните.

Папагалите Амазона са говорещи като представителите на видовете жълтоглава амазона, жълтоврата амазона и синьочела амазона, които са по-предразположени към разговори, отколкото другите. Говорните умения зависят от самата птица и до каква степен условията на средата, в която живее я предразполагат да говори. Някои папагали Амазона са твърде шумни и много крещят.

Клетката на този вид папагали трябва да е с минимални размери 60 х 90 х 121 см., но колкото е по-голяма, толкова по-добре. Понеже папагалът е особено игрив, клетката му трябва да бъде снабдена с много играчки. Папагалите Амазона харесват повече играчки, които могат да държат с краката си.

Папагалите Амазона се развиват най-добре ако в храната им присъстват птичи пелети, допълнени с микс от семена и дневна дажба пресни плодове - портокали, банани, пъпеши, грозде; добре почистени зеленчуци - броколи, моркови, аспержи, грах; малки парченца хляб; царевица, житни и зърнени храни; ядки, богати на мазнини, но добре почистени и обезсолени. Може да се дават по малко люти чушки и чили - учудващо е колко добре птиците понасят лютото.

Тази порода птици са предразположени към наднормено тегло, затова е важно всеки ден да бъдат пускани да излизат извън клетката и да се раздвижат спокойно. Оранжево-крилата амазона има нужда поне по 3-4 часа на ден да бъде свободна. Стопаните трябва да позволяват да излиза от клетката и да се движи из стаята. По този начин тя изгаря калории и разтяга мускулите си, което е много полезно за нейното физическо и умствено здраве.

Папагалите Амазона са много общителни птици и винаги изпитват нужда от внимание. Това се оказва решаващ фактор за тяхното здраве, лично щастие и спокойствие. Веднъж почувствали се пренебрегнати, могат да изпаднат в депресия или да проявят деструктивно поведение. Стопаните трябва да разпределят така деня си, че да отделят време и на пернатия си приятел.

Харесайте страницата ни във Facebook