Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Папагал Жако

Сподели:

(Сив африкански папагал)

Сивият африкански папагал, известен още с името Папагал Жако, е много търсен вид за домашно отглеждане. Научните му названия са Psittacus erithacus и Psittacus erithacus timneh. Както подсказва името му, за негова родина се счита Африка.

виж в пълен размер

Средният размер от главата до опашката на папагала обикновено достига около 30 до 33 см. Води се едра птица и стопаните трябва да се съобразят с това при избора на клетката, в която ще го държат. Средната продължителност на живота на Папагала Жако при правилно отглеждане е около 50 години. Някои доживяват и по-дълго, почти до 75 години.

Сивият африкански папагал е много интелигентна птица. Стопаните веднага се убеждават в този факт малко след като го опознаят и наблюдават поведението му. Повечето видове се отличават като изключително социални, освен това много се привързват и са предани на стопаните си. Когато папагалът се чувства отегчен и пренебрегван това го прави нещастен и при първа възможност той ще демонстрира недоволството си.

Тялото на папагала Жако е покрито със сиви пера, някои от които завършват с бяла окраска по края.

Сивите африкански папагали са приятна компания и тъкмо затова хората ги предпочитат за домашни любимци. Те са интелигенти, имат разум и по уникален начин успяват да имитират човешката реч. Благодарение на тази си способност те трудно могат да бъдат обект на измами, кражби и контрабандна търговия, защото бързо издават престъпниците.

Най-подходящата храна за тези папагали са свежи зеленчуци, тропически плодове и птичи пелети. Някои видове обичат семена, ядки, яйца и малки парченца сирене.

За поддържане на добро здраве, папагалите имат нужда от упражнения и раздвижване, което  предполага излизане от клетката. Важно е да се позволява на пернатия приятел да се разхожда свободен минимум по два часа на ден.

Папагалът Жако успява много бързо да възприема и запомня думи и звуци. Някои се научават да имитират телефонен звън, кучешки лай и котешко мяукане. Затвърдили са си репутация на умни птици, които повтарят всичко, което чуят. В този ред на мисли, стопаните трябва да са подготвени и лека-полека да свикнат да внимават какво говорят пред папагала.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook