Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Новогвинейско пеещо куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Нова Гвинея, а името им се дължи и на тяхното виене, наподобаващо много пеене. Това е изключително рядко срещана порода кучета в наши дни, като дори има твърдения, че не е одомошена изцяло. 

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 35 до 38 см.
Тегло: от 8 до 14 кг.
Тяло: средно голямо и с добре развита мускулатура
Глава: с издължена муцуна
Очи: в кафяв цвят
Уши: прави
Челюсти и зъби: специфичното при тази порода са по-големите и по-остри зъби от тези на другите кучета
Опашка: покрита с пухкава козина, може да се носи над гърба или надолу
Козина: къса, мека на допир
Окраска: червена; черно и жълто-кафяво; червено и бяло

Характер и поведение

Представителите на породата са много умни, любопитни и винаги са нащрек. Компанията на други животни и най-вече на други кучета може да не им се хареса. Към непознатите е нормално да са резервирани и много подозрителни и ще предупредят със своето характерно виене ако усетят някаква заплаха.

Отглеждане

Апартаментите са крайно неподходящи жилища за тези кучета, те се нуждаят от свободно пространство и много движение, в противен случай ще бъдат нещастни. Социализацията е много важна за тази порода и тя трябва да бъде извършена правилно и от възможно най-ранна възраст. Обучението им е истинско предизвикателство и трудно ще бъдат тренирани от хора без опит в отглеждането на кучета, много упорита порода са. Козината им не изисква специфични грижи и се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Новогвинейското пеещо куче се отличава с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота му е около 15-20 години. 

Харесайте страницата ни във Facebook