Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Норич териер

Сподели:

Норич Териер / Norwich Terrier (72)

Други наименования: Норички териер

Порода от Трета група - Секция 2 - Малки Териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Англия, а данни за тях има още от 19 век. До средата на 20 век норич териерът и норфолк териерът са се смятали за една порода. Основанието за обособяването им като различни породи е разликата в ушите на кучетата - тези на норфолк териера са клепнали, а на норич териера - прави. В миналото представителите на породата са били използвани за лов на лисици и плъхове.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: достига до 25 см.
Тегло: от 4.5 до 5.5 кг.
Тяло: много малко (в сравнение с това на други подобни породи), компактно, но с добре развита мускулатура
Шия: къса
Глава: има правоъгълна муцуна и закръглени скули
Очи: големи и в тъмен цвят
Уши: прави
Опашка: средно дълга, носи си нагоре
Крайници: къси
Козина: права, твърда и груба на допир
Окраска: черно-бяла; сива, червена или пшеничена (като може да се срещне във всякакви оттенъци на изброените цветове) 

Характер и поведение

Норич териерите са много енергични, социални, любопитни и предани кучета. Не обичат да остават сами за дълго време, това ще ги накара да се чувстват много нещастни. Чудесно се разбират с деца и други домашни любимци, дори и към непознатите са дружелюбни, което обаче ги прави неподходящи за кучета пазачи.

Отглеждане

Представителите на породата могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от всекидневни разходки, за да се чувстват и изглеждат добре. Поддават се лесно на обучение и бързо заучават нови команди, но не е изключено и да проявят упоритост. Козината им не изисква специфични грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Норич териерите се отличават с добро общо здравословно състояние и са предразположени само към очни проблеми. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години. 

Харесайте страницата ни във Facebook