Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Немски шпиц

Сподели:

Несмки шпиц / Deutscher Spitz (97) (German Spitz)

Разновидности: Немски шпиц - голям; Немски шпиц - среден; Немски шпиц - мини; Немски шпиц - джудже

Порода от Пета група - Секция 4 - Европейски шпицове

Произход, качества и предназначение на породата

Данни за немските шпицове има от средата на 15 век, дори има твърдения, че породите от този тип са били донесени от викингите. Породата е популярна в Европа от преди хиляди години и се среща в няколко разновидности, в зависимост от размера на кучетата - голям, среден, мини и джудже.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 40.5 до 41.5 см.
Тегло: от 17.5 до 18.5 кг.
Глава: има правоъгълна муцуна и закръглени скули, изглежда сякаш се усмихва 
Очи: обли, големи, най-често се срещат в кафяв цвят
Уши: прави, неголеми
Опашка: покрита с дълга козина, наподобява пухкава топка, носи се завита над гърба  
Козина: много бухнала, твърда на допир
Окраска: оранжева, черна, сива, червена, бяла, бежова

Характер и поведение

Немският шпиц е много дружелюбно, любвеобилно и любопитно куче, чудесен компаньон за всеки човек. Силно се привързва към своите стопани и не обича да остава сам за дълго време. Настроението му може да бъде доста променливо и затова не се препоръчва да се отглежда от семейство с малки деца. Сред любимите му занимания е лаенето, а това безспорно го прави надежден охранител на дома и семейството.

Отглеждане

Немските шпицове могат спокойно да бъдат отглеждани в апартаменти, но се нуждаят от редовни разходки. По природа тези кучета са много упорити и възпитанието им протича много трудно, препоръчва се да започнат да се обучават от много ранна възраст и само от хора с опит в отглеждането на кучета. Козината им изисква редовно сресване, поне 4-5 пъти седмично.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с много добро здраве, но са предразположени към затлъстяване, ето защо разходките са много важни за тях. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook