Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Немски острокосмест пойнтер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на немският острокосмест пойнтер, както си проличава още от неговото име, е Германия. Данни за него има от началото на миналия век, а представителите на породата се отличават като много добри ловни кучета, способни да ловуват добре не само по суша, но и във вода.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 60 до 67 см., женски - от 56 до 62 см.
Тегло: от 27 до 32 кг.
Тяло: атлетично, със средни размери
Шия: дълга
Глава: дълга, кучетата имат характерни за породата брада и мустаци
Очи: в тъмни цветове
Уши: висящи
Опашка: купира се
Крайници: дълги
Козина: твърда, права и груба на допир, устойчива на вода
Окраска: ливър; бяло с ливър

Характер и поведение

Немските острокосмести пойнтери са много социални, дружелюбни и жизнени кучета, изключително приятни компаньони за всеки човек. Силно се привързват към стопаните си и са склонни да ревнуват ако се налага да делят любовта им с други домашни любимци. Отнасят се добре с по-големите и възпитани деца и с другите животни в домакинството, но може би ще имат желание да доминират. Към непознатите са подозрителни и винаги нащрек, с добре развити защитнически инстинкти, които ги правят много надеждни охранители.   

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тази порода кучета, те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си и да се чувстват щастливи. Затова е добре да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма. Немските острокосмести пойнтери се поддават на обучение и бързо разбират и правят каквото се очаква от тях. Козината им изисква разресване няколко пъти в седмицата, а ушите им трябва редовно да бъдат проверявани, за да не се инфектират.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата е предразположена към кожни и очни проблеми, ушни инфекции и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook