Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мюнстерлендер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на мюнстерлендера е Германия, а днес са популярни две негови разновидности - големи и малки мюнстерлендери. Данни за тази порода има още от Средновековието, а тя се е появила след кръстосването на малки мюнстерлендери с немски пойнтери. Мюнстерлендерите са много интелигентни кучета, които в миналото са били предпочитани от благородниците и са се доказали като забележителни ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 58 до 65 см.
Тегло: от 23 до 32 кг.
Тяло: издължено
Шия: с добре развита мускулатура
Глава: с издължена муцуна
Очи: в кафяв цвят
Носна гъба: кафява
Уши: висящи
Опашка: дълга и с остър завършек
Козина: на вълни
Окраска:  черно-бяла

Характер и поведение

Представителите на породата са много мили, енергични, любопитни и очарователни кучета, чудесни компаньони за всеки. Обожават вниманието на своите стопани, към които обикновено се привързват много силно и не обичат да остават сами за дълго време, това ще ги направи нещастни. С децата и другите домашни любимци се държат чудесно и съжителстват в разбирателство помежду си.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тези жизнени кучета, те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си. Козината им се поддържа много лесно, само чрез разресване сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата могат да се похвалят с много добро общо здравословно състояние, но са предразположени към дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 12-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook