Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Муди

Сподели:

Муди / Mudi (238)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази нова и все още рядко срещана порода кучета е Унгария, а представителите й са много умни и смели. Тези кучета често са използвани като охранители на стада с добитък, но се справят чудесно и като помощници в лова.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 38 до 47 см.
Тегло: от 8 до 13 кг.
Тяло: със средна големина и добре оформена мускулатура
Глава: с клиновидна форма
Очи: кръгли и в тъмен цвят
Уши: прави
Опашка: дълга 
Козина: гъста и на вълни, като по главата е по-къса
Окраска: кафява, бяла, сива, черна, червена, жълта

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много дружелюбни и любвеобилни кучета, чудесни компаньони за всеки човек. Най-силно се привързват към един човек от семейството, на което принадлежат, но се отнасят много добре и към децата, и към другите домашни животни в домакинството. В компанията на непознати е нормално да са резервирани и бдителни, това поведение е продиктувано от силно развитите им защитнически инстинкти.

Отглеждане

Най-подходящото място за отглеждането на куче от тази порода е къща с голям двор или ферма, то се нуждае от пространство и много движение, за да изразходва енергията си. Затварянето между четири стени ще доведе до проблеми в поведението на това иначе така добронамерено и приятелски настроено куче. Козината на тези кучета се нуждае само от разресване, при това сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се радва на много добро здравословно състояние, но е предразположена към дисплазия на тазобедрената става (изключително рядко я развиват). Средната продължителност на живота на тези кучета е около 13-14 години при добро отглеждане.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook