Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Московски страж

Сподели:

Други наименования: Московска стражевая; Московска стражева; Руско планинско куче

Произход, качества и предназначение на породата

Тази порода е създадена през 50-те години на миналия век в Москва, както се подразбира още от нейното наименование. Представителите й са резултат от кръстосването на кавказка овчарка и санбернар. Селекционерите са имали ясно поставена цел - да създадат куче с големи и внушителни размери, което да се използва като надежден пазач на базите на КГБ, армията и полицията. Московският страж се отличава като много интелигентно и смело куче със силно развити териториални инстинкти, много добър охранител.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 64 до 69 см.
Тегло: от 45 до 68 кг.
Тяло: голямо, но бързоподвижно 
Шия: дебела и силна
Глава: масивна и с широка муцуна
Очи: тъмнокафяви
Носна гъба: черна
Уши: големи, клепнали
Опашка: дълга
Крайници: с добре оформена мускулатура, а лапите им са големи и широки
Козина: гъста, със средна дължина
Окраска: черно-бяла, с характерна за породата черна маска

Характер и поведение

Решителни, много отговорни и изключително лоялни на стопаните си кучета. Готови са на всичко да защитят всеки от семейството, на което принадлежат. Към непознатите са много подозрителни и винаги нащрек, имат много силни защитнически инстинкти и на тях може да се разчита да бранят имуществото и стопаните си.

Отглеждане

Апартаментите са крайно неподходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от доста пространство и много движение, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Разходките са много важни за тези кучета, те трябва да са всекидневни и продължителни. Добре е стопаните на такова куче да имат известен опит в отглеждането на кучета, за да успеят да го социализират и възпитат правилно от ранна възраст.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 11 години.

Харесайте страницата ни във Facebook