Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Морско свинче

Сподели:

Представителите на вида морско свинче някога са населявали планинските райони на Андите в Южна Америка. Местните жители са ги предпочитали като храна, понеже били много засищащи. Морските свинчета са били почитани животни от древните цивилизации. В Перу са били издигани множество статуи с техния лик. Древните са вярвали, че морското свинче притежава свръхестествени медиумни способности. Животните са били използвани за лечение на болести. В Европа са внесени през XVI век от испански, английски и холандски мореплаватели.

виж в пълен размер

Днес симпатичните гризачи са от най-търсените домашни любимци. Те са малки, пухкави и много миловидни. Средната им дължина е 20-25 см., като понякога може да достигне до 30 см. Домашните морски свинчета живеят средно около 6-7 години. Тежат между 700 и 1200 гр. и могат да развиват скорост при бягане до 9 км/ч. Покрити са с пухкава козина, която при различните видове е сива, жълто-кафява, бяла, черна, кафява или оранжева.

Домашните морски свинчета се определят като общителни животни и с радост биха съжителствали с още един представител на вида. Понякога проявяват странно, неспокойно поведение. Стопаните им не бива да се учудват, това обикновено се случва след като кафезът им бъде почистен. Морските свинчета много държат на територията си и почистването и разместването в нея внася временен дисбаланс. За да маркират територията си наново, те обикновено уринират и търкалят тялото си из кафеза.

Домашните морски свинчета се хранят със суха храна, изсушена трева, семена, листа, плодове

виж в пълен размер

(ябълки, круши, дини, банани, ягоди, череши, малини, вишни), зеленчуци (картофи, моркови, марули, спанак, зелe), но без нищо люто. Хапват също краставици, тикви, тиквички, целина, плодовете на граха, копър и магданоз, зърнени храни (овес, царевица, слънчоглед, ечемик, жито и варен ориз). Важно е да им се дава и сено, то помага за изтъркването на зъбите.

Морските свинчета са чисти и кротки животни. Обикновено се отглеждат в аквариуми или специални кафези, покрити с талашит. Препоръчва се клетката или кафезът да не се намира в близост до климатик, печка или друг отоплителен или разхлаждащ уред. Добре е да се пускат да потичат из стаята, но предварително стопанинът трябва да подсигури мястото - да няма остри предмети, на които животното да се пореже или нещо тежко или горещо, което да падне отгоре и да го нарани. Силният шум предизвиква стрес, затова е добре да се избягва.

Морските свинчета достигат полова зрялост след третата седмица от раждането си. Продължителността на бременността при женските е между 59 и 73 дни. Малките се раждат с поникнали зъби и могат да приемат фуражни храни, но е по-добре поне през първите 15-20 дни да бъдат кърмени и след това захранвани с традиционните храни. 

Харесайте страницата ни във Facebook