Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Миниатюрна австралийска овчарка

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Тази порода кучета възниква през втората половина на миналия век в САЩ, след кръстосването на по-малки австралийски овчарки. Тази сравнително нова порода принадлежи към групата на работещите кучета и представителите й могат да се похвалят с ред полезни качества, наследени от предците им.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 26 до 46 см.
Тегло: от 5.5 до 18 кг.
Тяло: компактно, по-дълго, отколкото високо, с дълбок гръден кош
Глава: закръглена, със средно дълга муцуна
Очи: с бадемовидна форма и в син, зелен или кафяв цвят
Уши: клепнали, с триъгълна форма
Опашка: права
Козина: средно дълга, права или на вълни
Окраска: черна, червено мерле, синьо мерле или комбинации от тези цветове; срещат се също жълто-кафяви или бели шарки

Характер и поведение

Миниатюрната австралийска овчарка е предано, активно, забавно и много игриво куче, чудесен компаньон за всеки от семейството. Силно се привързва към стопаните си и се отнася добре към децата, особено към по-големите и внимателни от тях. Към другите домашни любимци в семейството също се държи добре. Миниатюрните австралийски овчарки са подозрителни към непознатите, но само докато усетят, че няма реална опасност.

Отглеждане

Представителите на породата могат да бъдат отглеждани в апартаменти, но се нуждаят от много движение, което включва ежедневни разходки и разнообразни упражнения. Обучението им протича изключително приятно за стопаните им, защото тези кучета запомнят бързо и им доставя удоволствие да демонстрират новите си умения. Козината им се нуждае от разресване, но сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Миниатюрните австралийски овчарки са предразположени към слепота, глухота и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 12-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook