Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мини прасенце

Сподели:

Мини прасенцата, наричани още домашни и микро прасенца са декоративна порода, която не се гледа с цел да се направи на консерви. Новата вълна сред отглеждането на домашни любимци доби актуалност след като звездата Парис Хилтън през 2009 г. се похвали, че има именно такъв домашен любимец.

виж в пълен размер

Мини прасенцата са изключително интелигенти, социално адаптивни и могат да бъдат възпитавани и отглеждани в домашна среда. Те не само че не цапат, но държат на високата си лична хигиена. Могат да бъдат добри другари, но стопаните им трябва да се отнасят към тях с нужната грижа и внимание.

Раждат се с тегло около 250 грама и в процеса на растеж могат да стигнат до около 18 кг. В основната им храна трябва да има зеленчуци и плодове. Нуждаят се от купа с вода, която трябва често да се сменя, за да бъде прясна и чиста. Дългите разходки не са за тях, защото могат да ги преуморят, но за сметка на това е полезно от време на време да им се позволява да се отъркалят в тревата, шумата или пясъка. След това упражнение обикновено се налага да минат през банята. Мини прасенцата могат да бъдат спокойно къпани с бебешки шампоани и сапуни, защото те не вредят на кожата и не дразнят очите им. За радост на стопаните микро прасенцата рядко страдат от проблеми със здравето и средно доживяват до 18 години.

Те са дружелюбни, игриви и изпълват дома с живот и настроение. Обичат да им се обръща внимание, да бъдат прегръщани и държани в ръце. Харесва им да спят в леглото при стопаните си, също и да се търкалят между завивките. Обичат да подремват и да се гушкат с други животни. Някои стопани нанасят овлажняващ бебешки лосион върху кожата им, за да я поддържат здрава и свежа.

Важни съвети и препоръки:

Не използвайте котешка тоалетна за тоалетна на мини прасенцето, защото тя съдържа в състава си вредни химикали, а прасенцата обичат да заравят муцуната си в тях и така могат да се натровят.

Добре е да се слагат екстракти от чамово дърво в тоалетната им. Ароматът ги привлича и по този начин по-бързо научават, че това е мястото, където трябва да ходят до тоалетна.

В близост до тоалетната е добре да има зеленина, трева и пясък.

Добре е прасенцето да се ваксинира, но този въпрос трябва да бъде подробно обсъден с личния ветеринар.

Прасенцето трябва да се третира добре, но стопаните трябва да внимават да не го разглезят, защото в един момент то ще спре да им се подчинява и ще демонстрира изнервящо околните поведение.

Интернет търговията с домашни животни особено с порода мини прасенца крие много опасности. Стотици са случаите на хора, които са платили за декоративно мини прасенце (чиято цена не е никак малка), а в замяна са получили обикновено прасе, което расте и добива огромни размери. Затова покупката трябва да става само по сигурни канали. 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook