Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мейн-Куун

Сподели:

Мейн-Куун / Maine Coon

История и произход

  Породата Мейн Куун произлиза от английската област Мейн. Там тези котки са били много харесвани и търсени заради изкусните им ловни умения. Вземали са ги на кораби да ловят мишки и така постепенно породата се разпространява на много места по света. Има различни легенди за произхода на Мейн Куун. Една от тях гласи, че викингите са донесли тези котки в Северна Америка, векове при корабът на Колумб да стъпи на американска земя. Според друга легенда Мейн Куун са потомци на дългокосместите котки, които е имала Мария Антоанета. По времето на Френската революция Мария Антоанета нарежда на морски капитан да я превози с кораба си нелегално от Франция до Мейн. Той натоварва по-важните ѝ вещи - мебели, бижута и дрехи. Френската кралица е била прочута с любовта си към котките, затова взема на кораба шест от най-любимите си дългокосмести приятелки. Планът за бягството обаче пропада. Революционерите хващат Мария Антоанета и я хвърлят в затвор. Уплашен, морският капитан незабавно напуска Франция и отпътува до Майн заедно с кралския багаж. Там шестте котки се смесват с местните късокосмести и така се раждат първите представители на породата, която получава името Мейн Куун.

Тези котки се определят като изключително красиви, издръжливи и смели. Именно тези качества са им помогнали да оцеляват в суровите зимни условия на Нова Англия. За първи път породата започва да се говори през 1861 г. Четири години по-късно котка с тъмно кафява тигрова окраска на име Коузи, отговаряща на описанието на Мейн Куун,  печели медал в конкурса за котки, проведен в  Madison Square Garden. През 1895 г. дванадесет котки Мейн Куун са избрани да участват в изложба в Бостън. През 1908 г. породата е официално призната от Асоциацията на любителите на котки.

През 90-те години на 19 век Мейн Куун са засенчени от Персийските и Сиамските котки и популярността им започва да намалява. Въпреки това до края на 50те години Мейн Куун остава една от най-търсените породи в Англия.

Външен вид

  Мейн Куун са едни от най-едрите домашни котки. Имат големи овални раздалечени очи. Тялото им е издължено, здраво, с добре развити мускули и внушителна костна структура. Опашката е дълга почти колкото тялото.

Породата се среща с най-различни окраски.

Дължина до опашката: около 100 см.

Тегло: около 18 кг (мъжки), около 11 кг (женски)

Козина: много гъста и плътна.

В областта около главата, раменете и краката космената покривка е по-къса, като постепенно се удължава и сгъстява в задната част и коремната област. Самата козина е мека и приятна на допир. 

Характер и поведение

  Котките Мейн Куун са много общителни, миролюбиви и всеотдайни животни. Особено подходящи са за гледане в семейна среда. Много са дейни и обичат да си пъхат нослето в най-различни работи. Постоянно се опитват да се включат в различни домашни дейности, особено тези, които са свързани с вода  - градинарство, миене на съдове, пране, къпане, бръснене.

  Мейн Куун са много приятелски настроени и напълно отдадени на стопаните си. Проявяват предпазливост към непознати, но това не означава, че са срамежливи или враждебни.

  Те са безкрайно игриви и в даден момент могат да досадят на обекта на тяхното желание. В началото на деня и вечер имат прилив на енергия и стават изключително игриви, а през останалото време на деня предпочитат да си почиват, похапват и поспиват.

  Много са умни. Задължително трябва да имат играчки, които да ги занимават и стимулират умствено и физически. Смята се, че мъжките са по-игриви и активни. Женските са отдадени на всички членове от семейството, докато мъжките са склонни да си изберат един, който да им бъде любимец и да се подчиняват само на него, игнорирайки останалите.

  Мейн Куун още от миналото са известни с изкусните си ловни умения. Тяхната порода има много бързи рефлекси и здрава хватка, в които веднъж уловена, мишката няма шанс да се измъкне.

  Котките Мейн Куун са тихи по природа. В много редки случаи ще ги чуете да казват дори обичайното "мяу". 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

  Мейн Куун са смесена порода, което ги прави предразположени към няколко наследствени заболявания. Най-често срещаните здравословни проблеми при тази порода са:

  Дисплазия на тазобедрената става - ако болестта бъде открита в късен стадий, може да доведе до трайна куцота. Симптомите се изразяват в олюляване докато ходи, заешки подскоци, трудности при ставане, поклащаща се походка. Дисплазията може да причини артрит на котката. За да се установи диагнозата, се прави рентгенов тест. Макар това заболяване да не е лечимо, има медикаменти, които облекчават болките и при правилни грижи и спокойна среда на живот, котката може да живее и да се чувства добре. В такива случаи се препоръчва котката да се гледа в суха и топла среда, да не ѝ се дава да скача или да се подлага на изморителни физически упражнения. При по-тежки случаи се прави операция. При по-леки лечението се уповава на акупунктура и болкоуспокоителни. Комбинацията от хранене с качествена храна, богата на витамини, антиоксиданти и допълнена с хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат, се определя като особено ефективно лечение и намалява болката.

  Хипертрофична кардиомиопатия - форма на сърдечно заболяване, предавано по генетичен път. Може да се установи дали котката страда от това заболяване като се направи ДНК тест.

  Полициститно бъбречни заболяване - бавно прогресиращо наследствено заболяване на бъбреците, което може да доведе до смърт.

  Спинална (гръбначно-мускулна) атрофия - генетично заболяване, което уврежда моторните рога на гръбначния мозък. Прави се специално изследване, което да установи заболяването и кои са засегнатите области.

  Мейн Куун са предразположени към котешка тения. Препоръчва се котките да се пазят от бълхи, да бъдат често разресвани с четка, която да обира мъртвите косми, за да не ги поглъща котката, защото в някои случаи топките козина причиняват стомашно-чревни проблеми. При правилно гледане Мейн Куун могат да живеят от 9 до 15 и повече години.

Отглеждане

  Ушите им са силно податливи на инфекции, затова трябва много да се пазят и редовно да се почистват и преглеждат. Обърнете се към ветеринар, който да ви насочи към разтвори, които най-добре почистват ушна кал, мъртви тъкани  и други следи от замърсявания. Разтвор  от оцет и топла вода (в съотношение 50:50) може да свърши много полезна работа.

  Зъбите на котката трябва да се мият поне един път в седмицата и да се проверяват дали са в добро състояние.

  Очите също трябва да се преглеждат и периодично да се почистват по ъглите с леко влажна кърпа. Всяко око трябва да се почиства с различна кърпичка, за да се избегнат инфекции.

  Тъй като породата се радва на дълга и много гъста козина, редовното сресване би било по-ефективно ако се използва специализирана четка, която да обира мъртвите косми и да отстранява мазния слой, който се отделя от кожата. Важно е котката редовно да се почиства с четка, в противен случай в стомаха ѝ може да попадне голяма топка косми и да причини стомашно разстройство. В периодите на смяна на козината, котката може да се къпе с шампоан, предназначен за котки. Така голяма част от козината ще падне на един път.

  Тоалетната на котката трябва да се сменя редовно и при всяка смяна да се почиства  старателно за да се премахнат всякакви следи от бактерии.

  Желателно е Мейн Куун да не се извежда навън, защото външната среда може да се окаже крайно неблагоприятна за нея. Възможно е да хване вирус, бълхи, паразити, да бъде нападната от куче или улични котки.

Съжителство с деца и други животни

  Мейн Куун са идеален избор за семейна котка. Те са кротки , уравновесени и любвеобилни. Много са общителни и чудесно се разбират с деца. Ако в къщата има и куче, те биха съжителствали и с него без проблем, стига да се познават от малки или от достатъчно дълго време.

 

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook