Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мексиканско голо куче

Сподели:

Мексиканско голо куче / Xoloitzcuintle (234) (Mexican Hairless Dog)

Порода от Пета група - Секция 6 - Примитивни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Това е древна и рядко срещата порода. Ацтеките са считали тези интелигентни кучета за свещени и при боледуване често са ги използвали за затопляне.

виж в пълен размер

Външен вид

Породата има три разновидности - toy (играчка), миниатюрни, стандартни.
Височина и тегло:  toy (играчка) - от 23 до 36 см., от 2.3 до 6.8 кг.; миниатюрни - от 38 до 51 см., от 6.8 до 14 кг.; стандартни - от 51 до 76 см., от 11 до 18 кг. (възможно е да достигнат до 27 кг.)
Тяло: елегантно, с грациозно излъчване, с правилни пропорции
Шия: с бръчки
Глава: с широки скули, с дълга муцуна, има бръчки
Очи: в бадемовидна форма с цвят в зависимост от космената покривка
Уши: приличат на тези на прилепите
Опашка: носи се надолу
Козина: два варианта - без окосмяване или с много фина козина, като при представителите без козина е възможно малко окосмяване по главата и по опашката
Окраска: тъмносива, черна, бронзова

Характер и поведение

Мексиканското голо куче е много дружелюбно и предано, чудесен компаньон. Силно се привързва към стопаните си и самотата му се отразява зле, нуждае се от повече внимание. Отнася се добре към децата и другите домашни любимци, стига да са отраснали заедно. Към непознатите е резервиран и бдителен, подходящо куче пазач.

Отглеждане

Тази порода не се нуждае от много движение и редовни разходки, което я прави много подходяща за отглеждане в малки жилища и апартаменти. Мексиканските голи кучета бързо и лесно учат нови команди, но трябва да се обучават само с позитивни методи, твърде чувствителни са за грубо отношение. Къпането не се препоръчва, освен ако не е наложително. Важно е да им осигурите топъл пуловер през зимните месеци, защото много лесно могат да измръзнат, а лятото трябва да ги предпазвате от слънчеви изгаряния с подходящи кремове.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с добро здравословно състояние, но е предразположена към проблеми със зъбите, алергии към медикаменти и храни, както и към кожни проблеми. Средната продължителност на живота им е около 15-20 години.

Харесайте страницата ни във Facebook