Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мекокосмест пшеничен териер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на мекокосместия пшеничен териер е Ирландия, където в миналото тези кучета са били отлични помощници на фермерите. През първата половина на миналия век породата става известна извън своята родина.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 46 до 51 см., женски - от 43 до 48 см.
Тегло: мъжки - от 16 до 20 кг., женски - от 14 до 18 кг.
Тяло: със средни размери, компактно
Глава: с правоъгълна муцуна и с характерни мустаци и брада
Очи: в кафяв цвят
Уши: клепнали
Опашка: купира се
Козина: мека и на вълни
Окраска: пшеничена, от където идва и името му

Характер и поведение

Мекокосместият пшеничен териер е жизнено, активно, забавно, дружелюбно, чувствително и силно привързващо се куче. Отнася се чудесно към децата и се държи добре към другите кучета, с които е отраснал, но по-малките животни не са подходяща компания за него. Подозрителен е към непознати, но не е от кучетата, които много лаят и все пак ако се наложи ще предупреди стопаните си.

Отглеждане

Тези кучета могат да се отглеждат в апартаменти, но се нуждаят от редовни разходки. Къщите с двор или фермите са перфектен дом за тях с много свободно пространство за тичане на воля. Въпреки упорития си характер породата се поддава на обучение, но ако то се провежда изцяло с позитивни методи. Козината на тези териери се нуждае от често сресване и периодично подстригване.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Мекокосместите пшенични териери се отличават с добро здраве, но са предразположени към дисплазия на тазобедрената става и са алергични към ухапвания от бълхи, а козината им има свойството да потъмнява около наранено или натъртено място. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook